miercuri, 5 noiembrie 2014

Jacques Collin de Plancy :: Dicţionar diabolic, vol.1-3



Selecţie şi traducere de Rodica Rotaru
Ed. Viaţa Românească, Bucureşti


Nici o cercetare ce are în vedere abordarea cât mai „ştiinţifică” a demonismului nu ar trebui să treacă cu vederea în aparatul său bibliografic, dicţionarul lui Jacques Collin de Plancy.
Plancy nu s-a arătat în mod deosebit interesat de demonologia altor religii decât în măsura în care acestea au intrat, prin demonii şi practicile demonolatre, în contact cu religia creştină (catolică). Metoda sa practică este rezultatul a două cauze. Pe de-o parte, lipsa de informaţii detaliate cu privire la demonologia altor sisteme religioase (cum ar fi spre exemplu cele din orientul îndepărtat), iar pe de alta, abordarea demonologiei „europene”, din perspectiva concretă a surselor ce i-au stat la dispoziţie (grimoare, kabbala, vieţile sfinţilor e.t.c.), au făcut totuşi din dicţionarul lui Plancy o lucrare de reper pentru câteva secole bune.
Dicţionarul său ia pulsul demonlogiei europene, o demonologie ce se inspiră profund din sursele magiei şi ale vrăjitoriei, precum şi a practicilor mantice oculte, ce au bântuit profund Europa Evului Mediu.

Spectaculos este că autorul a reuşit în trei volume (simbol al unei munci titanice pentru o eră în care calculatorul nu făcea obiectul nici cele mai bogate imaginaţii) să sintetizeze în mod excepţional cea mai mare parte a demonologiei acelor timpuri, lăsând în urmă o mărturie vie a unei preocupări seroase ce va folosi mai apoi ca reper pentru numeroase alte cercetări.
Multor dicţionare de demonologie actuală le lipsesc spre exemplu personajele umane ce au lucrat sau au fost atinse de spiritele demonice. Collin de Plancy le are pe toate, mantică, nume de magicieni şi sfinţi, demoni, geografie infernală etc., semn al unei cercetări enciclopedice greu de egalat chiar şi în zilele noastre.

d.p.a.
office.gnostic@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori