luni, 1 octombrie 2012

Marvin Meyer :: Iisus în evanghelii şi texte gnostice



Traducere din limba engleză de
Mihai-Vlad Ionaşcu
Ed. Nemira, Bucureşti, 2011
343p., 27,90 lei, ISBN: 978-606-579-117-6

Selectiv, cele douăsprezece texte apocrife / gnostice constituie subiectul unei colecţii din care autorul a extras cu multă atenţie acele pasaje ce marchează cele mai importante momente ale vieţii şi învăţăturii lui Hristos; o învăţătură, ce aşa după cum ne putem aştepta, e aproape totalmente diferită de textele canonice aprobate dogmatic şi liturgic de Biserica creştină.
Cititorul pasionat de evoluţia istorică şi religioasă a gnosticismului, trebuie să-i spun că nu va întâlni aici nimic deosebit, scrierile gnostice publicate parţial în această carte fiindu-i dinainte cunoscute din colecţiile integrale ce de mult au început să fie traduse şi în limba română. Fiecărui text gnostic autorul îi ataşează o introducere ce-i punctează explicit istoria şi doctrina. Lucrarea urmăreşte la modul simplu şi selectiv exprimarea unui Iisus ce nu este accesibil marii majorităţi a credincioşilor creştini fundamentalişti. Ea lasă libertate fiecărui cititor în parte să-şi „clădească” până la finalul lecturi, un Iisus diferit de Cel de care a luat cunoştinţă la orele de catehetică sau religie.
Câteva zeci de pagini de note minuscule se aştern la sfârşitu lucrării, limpezind pe cât posibil lectura vechilor texte. E lăudabil faptul că autorul s-a preocupat la modul cel mai serios cu putinţă de clarificarea acelor elemente de „doctrină” gnostică, ce altfel ar fi fost cel mai adesea imposibil de înţeles pentru cititorul neavizat. Trimiterea aproape permanentă la textele canonice ale evangheliilor şi epistolelelor, ne oferă posibilitatea unei lecturi comparate, ce nu face altceva decât ca din nou să evidenţieze supremaţia indiscutabilă a gnozei. Aparatul bibliografic este de asemenea impresionant. Mai bine de zece pagini de studii, cele mai multe dintre ele aduse la zi, se adresează mai degrabă celui interesat de aprofundarea mişcării gnostice creştine, restul dintre noi aşteptând cuminţi tradiucerea lor în limba română.

Iisus care ni se descoperă aici e Iniţiatul Suprem, Gnosticul (cunoscătoru) şi Gnoza (Cunoaşterea) prin definiţie, practic, unicul Mântuitor al lumii, aceasta pentru că nimeni în afară de Mesia nu poate indica cuiva direcţia corectă, dacă mai înainte nu a cunoscut-o. „Poate orb pe orb să călăuzească?”, întreabă chiar El, de data aceasta într-una din evangheliile canonice (Luc. VI, 39).
Toate celelate, îngerii răi, infern, reîncarnare, destin, nefilimi şi multe altele, nu sunt decât ingredientele ce fac dintr-o mâncare consistentă, una gustoasă. Recomand deci o lectură ce merită nu doar banii, ci şi parte din timpul nostru.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori