miercuri, 5 noiembrie 2014

Jean Delumeau :: Liniştiţi şi ocrotiţi. Sentimentul de securitate în Occidentul de altădată, vol.I-II



Traducere de
Laurenţiu Zoicaş.
Ed. Polirom, Iaşi, 2004
311 p., 13,90 lei, vol.I,
314 p., 23,90 lei, vol.II


Sentimentul de securitate apare doar atunci când, în mod constant, te simţi ocrotit, protejat de o instanţă superioară în care te încrezi fără cârtire. Liniştea se impune atunci când durata ocrotirii creşte fără prea multe incidente. La rândul ei, liniştea impune pacea, iar aceasta nu poate veni decât de la Dumnezeu. Delumeau, recunoscut desigur ca specialist în viaţa religioasă a Evului Mediu occidental, tratează fenomenologic cauzele religioase care au impus sentimentul de securitate, parte din el transmiţându-se chiar şi până în zilele noastre. Ce anume asigură securitatea religioasă a unei persoane? Sau prin ce anume devine Biserica credibilă atunci când vrea să-şi ţină credincioşii laolaltă? Prin rit.
Virtutea procesiunilor este cea care trebuie în primul rând recunoscută. În sânul lor credinciosul se simte protejat, sigur pe sine, motivat spre o viaţă bună oferită şi de prezenţa-i fizică în cadrul grupului. Este în siguranţă doar când se încadrează în marea regulă impusă de canoane. Atunci primeşte binecuântare, un “bonus” al harului pe care oricum îl simte în cadrul cultului. Binecuvântarea vine ca plus la elementul cultic. Ea te asigură de faptul că eşti ocrotit şi deci poţi trăi liniştit împăcat cu Dumnezeu, cu tine şi semenii, cunoscuţi sau duşmani. Încălcarea regulilor (canoanelor) impuse de buna vieţuire, produc mustrarea şi, dacă continuă, pot aduce chiar blestemul. E de înţeles că blestemul aduce pierderea protecţiei divine şi luarea automată în custodia demonilor. Cu alte cuvinte, păstrarea securităţii impune de la sine accepţiunea de a fi manipulat şi de aici, mai ales pentru clasa politică, obligaţia de a împărţi puterea cu Biserica. Pe de altă parte, sfinţii, prin intermediul bogatului cultul adresat lor, ne asigură de o sociabilitate plăcută şi comodă cu Dumnezeu şi cu ei în acelaşi timp. E foarte important de amintit aici că nimic nu ne asigură de protecţie mai mult decât prezenţa oferită de acoperământul (cultul) Maicii Domnului, cea care-i are în grijă pe toţi, fie ei păcătoşi sau îmbunătăţiţi duhovniceşte. Aceasta cât timp eşti în viaţă. Ce se întâmplă după ce mori?

Sistemul indulgenţelor şi cele două puternice mijloace de protecţie: scapularul şi rozariul, asigură sufletului după moartea trupului un drum liber spre Împărăţia lui Dumnezeu. Situaţiile descrise mai sus sunt caracteristice lumii catolice, dar ce ne facem cu protestanţii? Se rezolvă de îndată ce, aparţinând unei confesiuni anume, îţi iei armă doar credinţa insuflată de textul Sfintelor Scripturi. Securitatea e oferită de Scriptură şi viaţa veşnică este asigurată atunci când va fi să fie Judecata de Apoi. Unul din efectele secundare ale apariţiei protestantismului asupra spiritualităţii catolice apusene ar fi acela că sentimentul securităţii este împărţit, fapt care produce îndoială în minţiile şi sufletelor celor credincioşi.
Când Dumnezeu este reabilitat prin protestantism, cerul se deschide tuturor, propria voinţă fiind suficientă pentru mântuire. Ideea cea mai importantă care se desprinde la finalul celor două volume ar fi aceea că elementele de securitate care alcătuiesc lumea noastră spirituală cunosc suişuri şi coborâşuri în funcţie de viziunea dogmatică a timpului în care trăim.

d.p.a.
office.gnostic@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori