sâmbătă, 29 septembrie 2012

Arhimmandrit Spiridonos Logothetis, Împărăţia Cerurilor şi semnele vremurilor din urmă




 Traducere din limba greacă de
 pr. Şerban Tica.
Ed. Sofia, Bucureşti, 2011,
254p., 20,00 lei, ISBN: 978-973-136-194-9

După lucrarea lui Teognost, o altă dezamăgire mi-a fost dat să trăiesc, lecturând paginile, nici nu ştiu cum să spun... „cuvântării catehetice” despre Împărăţie, semne şi vremurile de pe urmă.
Este forţat spus „un studiu” ce se vrea plin de citate biblice, integral copiate, cu toate că se putea face o citare rezumativă din versete a ceea ce era de evidenţiat, lăsând spaţiu pentru eventualele comentarii, unele poate de natură patristică.
Legat de patrologie, Sfinţii Părinţi sunt citaţi fără a se oferi sursa bibliografică şi deci lăsând cititorul în afara posibilităţii de a verifica realitatea citatelor sau de a-şi îmbogăţi mai apoi lectura prin apelarea la sursele patristice la care autorul ar fi trebuit să facă trimitere.
Sincer, cu puţin efort, aceasta este o lucrare, la care dacă i se mai adaugă şi o bibliografie de „Doamne ajută”, poate liniştit să se transforme într-o lucrare de master în teologie. Evident, mai trebuie schimbat ceva şi cu aceasta ar trebui să se şi înceapă: cuprinsul.
Se pleacă de la ideea de veşnicie şi se ajunge la aceea de Împărăţie veşnică, ca mai apoi să se vorbească despre rai şi iad, şi semnele venirii Împărăţiei, Antihrist, modul în care se va manifesta venirea Împărăţiei, dar şi felul în care trebuie să fim pregătiţi pentru ea. Este un „talmeş-balmeş” de informaţii, căci ce sens are discuţia despre iad în contextul în care esenţială e abordarea despre Împărăţie şi semnele de pe urmă? Oricum discuţia despre iad înfricoşează autorul într-un mod care personal m-a făcut să zâmbesc. 

Dacă Dumnezeu există sau nu acolo, nu îmi este foarte clar, după cum clar îmi este că iadul va fi veşnic, veşnic ca Dumnezeu ce poate fi definit ca viaţă, iubire etc. În fine, discuţia despre Antihrist mi se pare cea mai interesantă aceasta pentru că se apelează la surse patristice. E clar că el va fi un om ce se va afla sub completa înrâurire a puterii demonice. Faptul că se va trage din seminţia lui Dan (cf. Atanasie cel Mare) şi deci va fi evreu, nu înseamnă că nu va fi unul „convertit” la creştinism ce mai apoi lepădându-se de el îşi va arăta adevăratele intenţii, prigonind mai apoi creştinii, aşa cum istoria ne-a şi dovedit-o când Stalin, absolvent de teologie, s-a întors împotriva Bisericii în chip extrem de violent. Sinteza cu privire la Antihrist a autorului sunt singurele pagini care mi-au plăcut cu adevărat, în rest, până la final, totul se rezumă la discuţii pe marginea citatelor biblice. Uneori aveam impresia că citesc un catehism şi nu aşa cum m-am aşteptat, un studiu despre Împărăţia Cerurilor şi semnele vremurilor din urmă.
Pentru toţi cei interesaţi în special de demonologie şi implicit de eshatologie, lucrarea arhimandritului Logothetis nu spune mai nimic. Aportul autorului este zero, căci dacă am scoate versetele şi citatele patristice (fără trimitere) ne-ar rămâne material de vreo patru cateheze sau două articole de ziare.
Din punctul meu de vedere subiectul este prea serios pentru a-l tratat într-o astfel de formulă, lucrări de genul fiind cel mai probabil citite de cei care doresc o iniţiere generală, prea generală în eshatologia creştină şi evident, de mine, ce îmi iau ţeapă dând banii pe astfel de titluri pompoase, la fel ca straiele slujitorilor catedralelor patriei noastre.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori