duminică, 30 septembrie 2012

Francis C. Burkitt, Biserica şi gnoza. Un studiu asupra gândirii şi speculaţiei creştine din secolul al II-lea



Traducere şi îngrijire a ediţiei de
Alexandru Anghel.
Ed. Herald, Bucureşti, 2008,
187 p., 20,00 lei

Nu poate fi decât salutară iniţiativa editurii Herald de a oferi spre lectură pasionaţilor de istoria gnosticismului cele cinici prelegeri ale lui Francis C. Burkitt, prinse în lucrarea cu titlul Biserica şi gnoza.
Gnosticismul, ca şi creştinismul de altfel parţial, reprezintă sistemul care prin termeni filozofici, teologici şi mitologici (aici e una din marile diferenţe dintre creştinism şi gnosticism) încearcă să traducă lumii misterele divine cuprinse în cărţile sacre ale mozaismului şi în evangheliile creştine.
Într-o perioadă în care terminologia creştină era în plină formare, sistemele gnostice vin cu variante proprii la rezolvarea chestiunilor dogmatice care ţin de existenţa din veci a Tatălui, de naşterea Fiului sau de purcederea ori prezenţa Duhului Sfânt. Gnosticismul nu acceptă treimea în jurul căreia se va coagula dogma creştină. Diferenţele de păreri devin diferenţe dogmatice şi de aici se trece direct la un conflict deschis, ideologiile construindu-se şi motivându-se, culmea, pe aceleaşi texte sacre.
Chestiunea ermeneuticii biblice sau a interpretării ori tâlcuirii, termen cu sens mult mai profund, e o chestiune care ţine în special de poziţionarea celui care se află într-un sistem pe care-l consideră propriu şi de neîmpărţit. Dacă te situezi în interiorul creştinismului, întreaga dogmă are logica ei, care te îndeamnă la apologie, până într-acolo încât condamni orice alt sistem „incompatibil”, pe care-l vei numi „eretic”. Pentru că religia creştină este „titulara” evangheliilor şi a epistolelor care împreună formează Noul Testament, gnosticismul e proprietarul acelor scrieri pe care astăzi le numim „gnostice”.
Primele secole de creştinism se dezvoltă alături de gnosticism ca sistem propriu-zis paralel şi nu aşa cum se crede că ultimul ar deriva din primul.

Gnosticismul dezvoltă, aşa cum bine expune Burkitt, un „creştinism” al său inspirat din persoana Mântuitorului, a păcatului Adamic, a prezenţei Tatălui, idei cheie pe care le interpretează diferit de creştinism. Interesant este că, citind aceste prelegeri, constaţi că gnosticismul este un altfel de creştinism, nu un creştinism oglindit invers în gnosticism, ci fiind un sistem ce nu concurează creştinismul. Desigur există un act concurenţial permanent între sisteme, dar ceea ce poţi observa este că viziunea gnostică nu acţionează ca răspuns la adresa dogmei creştine. Gnosticismul îşi făureşte propria „credinţă” (ar fi mult spus „dogmă”), bazată pe o interpretare proprie a lumii şi divinităţii.
Dacă creştinismul are ca bază dogmatică Sfânta Treime, gnosticismul prezintă doi „dumnezei” şi pe Sophia căzută. Cum ar putea cele două sisteme să se asemene sau să credem că se nasc unul din celălalt? Viziunea asupra lumii dinvine în gnosticism este total diferită de viziunea creştină. Puterile nevăzute acţionează direct şi fără restricţii asupra noastră atunci când nu suntem aleşi. Cât de mult diferă această părere de pronia divină propusă de creştinism? Desigur rămân deschise discuţiile asupra modului în care scrieri creştine propun uneori o terminologie gnostică sau chiar mai mult, cum s-au inspirat probabil din lucrări păgâne presupuse gnostice. La fel, „evanghelii” gnostice se inspiră din surse evreieşti şi creştine dar dezvoltă separat idei dogmatice diferite de cele creştine. Astfel de aspecte le are în vedere şi Burkitt în nu doar una din prelegerile sale. Bogăţia informaţiilor în acest sens este motivul pentru care nu poţi decât să observi cu satisfacţie profesionalismul de care cercetătorul nostru dă dovadă. Uneori el merge mai departe sugerând chiar posibilitatea ca formele creştinismului primar să se fi inspirat din gnosticism. Adevărul este că e imposibil de pătruns în iţele ideologiei creştine ale primelor secole, unde gnosticismul şi creştinismul „locuiau“ practic împreună în cetăţile imperiului roman. E de presupus că gnosticismul ar fi putut prelua din ideile creştine, care mai târziu s-ar fi putut dovedi ca eretice, la fel cum creştinismul a avut ocazia să fie inspirat de idei gnostice pe care mai apoi să le transforme şi să le dezvolte în dogmele sale. Interacţiunea dintre cele două sisteme nu poate fi pătrunsă cu toate că orice cercetare în acest sens e fascinantă.
Gnosticismul păgân a existat înaintea creştinismului, întâlnirea cu acesta a dezvoltat dogma creştină. Oarecum mulţumită gnosticismului, creştinismul are acum o dogmă. Fără şocul gnosticismului, creştinismul s-ar fi dezvoltat mult mai lent. Se ştie că persecuţiile creştine nu au adus nimic nou sau, pentru a fi clari, nu au dezvoltat dogma creştină, ci doar mistica, care rămâne un factor important în exprimarea dogmei. Creştinismul nu a avut nici măcar o reacţie asemănătoare la întâlnirea cu gnosticimul.
Pentru că gnosticismul nu prezintă un sistem de apărare a concepţiilor la fel ca apologia creştină, nu a supravieţuit ca Biserică, decât ascuns, în spatele Bisericii. Se pune astfel o întrebare legitimă. De ce oare nu a reuşit gnosticismul să-şi impună punctul de vedere în faţa creştinismului? Pentru că gnosticismul nu e unitar în păreri şi aceasta pentru că nu e în principal un sistem religios, cu toate că în plan secund este. Baza gnosticismului este cunoaşterea, adică raţiunea sau gândirea existenţei. Abia după ce înţelegi rostul tău pe pământ, poţi deveni o persoană religioasă şi nu invers. Dacă înţelegi şi apoi crezi, eşti gnostic şi nu fariseu sau fanatic. Marele pericol al gnosticismului e nihilismul modern sau ateismul, situaţie care a apărut după secole de creştinism şi de neînţelegere a sistemelor gnostice primare.  Până la urmă, gnoza înseamnă înţelegere şi nu negare. Expus total în faţa creştinismului expansionist, în care scopul principal este propagarea Evangheliei până la marginile pământului, fără o catehizare serioasă, gnosticismul închide porţile propriilor şcoli şi se transformă, rezumându-se la transmiterea gnozei în taină de la  maestru la ucenic.
Studiul domnului Francisc C. Burkitt poate fi înţeles drept o serioasă aplecare asupra adevărurilor gnostice, istorice şi dogmatice în relaţie cu creştinismul, dar mai ales a gnosticismului, privit ca sistem de sine stătător, care trăieşte totodată un dublu paradox, infuenţând şi lăsându-se influenţat de creştinismul ajutat de ciocnirea cu gnosticismul, să ajungă religie dominantă în lumea păgână, fără însă a reuşi ca vreodată să domine sau mai mult, să elimine mişcarea gnostică.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori