marți, 25 septembrie 2012

Marvin Meyer, Maria Magdalena în evanghelii şi texte apocrife. Tradiţia secretă a Mariei Magdalena, însoţitoarea lui Iisus




Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu
Ed. Nemira, Bucureşti, 2008
191 p., 15,90 lei, ISBN: 978-973-143-010-9

Personajul cel mai controversat al creştinismului după Iisus Hristos, Maria Magdalena rămâne subiectul multor studii ce pretind sau măcar încearcă explicaţii cu privire la o presupusă relaţie de natură intimă cu Fiul lui Dumnezeu. Din textele evangheliilor creştine canonice, a celor gnostice sau apocrife, autorul încearcă să demonstreze că însoţitoarea Domnului, la un moment dat prima dintre apostoli, ajunge să reprezinte un pericol pentru comunitatea masculină a celor doisprăzece pentru că pur şi simplu dovedea o mai profundă cunoaştere a adevărurilor divine.
Desigur, misoginismul iudaic, ce s-a transferat mai apoi în creştinism, nu accepta posibilitatea ca o femeie să devină aleasa şi implicit mai „mistică” decât un bărbat. Dată fiind relaţia sa de iubire nu doar „creştină” cu Mântuitorul, accesul la cunoaştere părea a fi unul absolut nelimitat.
Pentru creştinul actual este de neconceput o astfel de viziune, căci femeia lui Hristos nu este alta decât Biserica, uitându-se faptul că pe când se afla în trup, Biserica nu exista şi deci este plauzibil ca o altă femeie îmbrăcată în carne şi cu suflet raţional (mai raţional decât al apostolilor), să fi ţinut locul celei ce mai târziu va deveni o instituţie.
Motivul urei e sesizabil în evengheliile apocrife. Pe apostlii acestor scrieri nu pare să-i fi deranjat în mod deosebit dacă Învăţătorul lor avea grijă sau nu de propria-i castitate; era corect din punct de vedere al Legii că e bărbatul unei singure femei. Ce-i deranja cu adevărat rămâne întâietatea pe care Magdalena o avea în faţa lor. Dar dacă cei doi formau o „familie” este normal ca femeia Lui să aibă întâietate în faţa prietenilor (apostolilor).

Lucrarea se prezintă deci sub forma unei colecţii de texte, care spre final sunt comentate şi analizate destul de pertinent. Aparatul bibliografic este substanţial şi ceea ce este cel mai important, e la zi, pentru toţi aceia care-şi doresc să aprofundeze în modul cel mai serios subiectul.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori