joi, 27 septembrie 2012

Simcha Jacobovici, Charles Pellegrino, Mormântul lui Iisus şi al familiei Sale. Descoperirea, investigarea şi dovezile care ar putea schimba istoria




Cvânt înainte de James Cameron
Traducere de Otilia Tudor şi
Alexandra Cristache
Ed. Paralela 45, Piteşti, 2007
300p., 40,00 lei, ISBN: 978-973-47-0078-3

O cercetare ce ar fi trebuit să schimbe istoria lumii, nu a făcut decât să se vândă bine peste tot (deci şi la noi, că şi noi suntem lume) şi... cam atât. După ce s-au epuizat stocurile ediţiilor cărţii în discuţie, nu s-a schimbat nimic în esenţa creştinismului, după cum e puţin probabil să asistăm în această existenţă la transformări radicale, pe baza unor descoperiri arheologice atât de trâmbiţate.
În esenţă, subiectul poate fi expus într-un mod cât se poate de simplu: un mormânt din secolul I, e descoperit sub o clădire undeva în Ierusalim; aici se păstrează câteva osuare, însemnate cu numele membrilor familiei lui Iisus, inclusiv numele Lui şi, poate la fel de important, unul dintre ele are gravat numele femeii ce i-a fost însoţitoare, Maria Magdalena. De aici, se dezvoltă o întreagă intrigă cu privire la veridicitatea elementelor găsite, precum şi la impactul pe care descoperirea o poate avea asupra religiei creştine, ce crede încă cu tărie într-un Hristos înviat, ce a părăsit cu sufletul, această realitate sau iluzie fizică, odată cu trupul „înviat din morţi”.
Dovezile istorice din evangheliile gnostice şi canonice cu privire la viaţa lui Hristos, fie El căsătorit sau nezireu, abundă în variante pro şi contra, iar peste toate tronează tehnologiile moderne, de la datarea cu carbon şi până la probele ADN ale Mântuitorului şi Mariei Magdalena. Toate ţin să dovedească existenţa nu neaparat a unei relaţii între faptul istoric relatat şi ştiinţă, ci a realităţii unei existenţe divine trăite în trup, fără înviere sau alte poziţii ulterioare propuse de dogma Bisericii.

Ce-i drept, lectura e bulversantă, oferind cititorului posibilitatea de a avea reacţii, însă nu atât de radicale cum se anunţă pe coperta ediţiei în limba română. Cu sigurnaţă nu a convertit pe ateu la creştinismul credibil descotorosit de mit, sau, din contră, să transforme un credincios în ateu în urma şocului că mai greu decât sufletul şi oricum inutil, trupul a fost lăsat de către Hristos în urmă. Cartea e scrisă bine, şi îmi face impresia că se adresează în special celor care cred. Ea reuşeşte să producă cititorului o puternică încordare spirituală, prin însăşi descoperirea arheologică, până la urmă o altfel de revelaţie a cărei autor e însuşi arheologul. Cer este că spre final, efectul se produce cu siguranţă la mai toţi cei care credincioşi fiind, au pătimit prin parcurgerea acestor rânduri, aceasta în sensul că, pare să ţi se inducă concluziv ideea – ce uneori e mai puternică decât o dogmă – că dacă autorii s-au înşelat, pot sta liniştiţi căci nu este nimic (în afară de faptul că noi toţi care le-am cumpărat cartea i-am îmbogăţit), dar dacă nu s-au înşelat, atunci ce vor facem căci au crezut, lăsându-se martirizaţi sau au aprins ereticii pe ruguri în numele celei mai mari iluzii: învierea.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori