sâmbătă, 29 septembrie 2012

Constantin Bălăceanu-Stolnici / Magdalena Berescu, Gândirea magică. Geneză şi evoluţie



Ed. Nemira, Bucureşti, 2009,
499p., 36,90 lei, ISBN: 978-606-92092-9-5

Un titlu de impact, Gândirea magică. Geneză şi evoluţie, lucrarea autorilor, unul deja consacrat, domnul academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, şi a doamnei Magdalena Berescu, despre care recunosc că nu ştiu nimic, m-a atras ce-i drept, doar din prisma preocupărilor mele legate de ştiinţa demonologică. Dacă cuvântul înainte a fost semnat de domnul Stolnici, textul care alcătuieşte corpul lucrării mi-a făcut impresia că este mâna doamnei Berescu, domnul Stolnici având rolul de „consultant ştiinţific”. Chiar şi aşa, compilaţia o văd ca una reuşită, menită să ajute la înţelegerea multor aspecte legate de lumea magiei. Este o compilaţie pentru că note de subsol sau de final de capitol nu există şi, ca orice lucrare de gen, oferă la final o bibiliografie generoasă, care ar fi putut fi adusă la zi cu traducerile în limba românnă a unora din lucrările aflate într-una sau mai multe limbi de circulaţie internaţională (cum ar fi spre exemplu Le Mystere des Cathedrales, apărută şi în limba română, nu recent, ci în urmă cu ceva timp, culmea, la aceeaşi editură la care a văzut lumina tiparului chiar Gândirea magică), asta pentru a uşura orientarea concretă a cititorului spre piaţa românească de carte. Desigur apar multe lucrări în limba română, una din ele (Mesajul lui Nostradamus către români) având pentru mine o forţată tâlcuire a catrenelor cu privire la naţia noastră. Nu cred ca Nostradamus ne-a avut vreo clipă în vedere, rolul nostru în economia spirituală, culturală, politică sau economică a lumii neavând atunci şi în viitor vreun impact major cel puţin asupra Europei...
 Cantitatea informaţiei este enormă. În cele 499 de pagini se trec în revistă subiecte de zeci de volume, cum ar fi problema şamanismului, cea a simbolurilor, miturilor, spaţiului şi timpului. Se ia în discuţie lumea demonilor, trecând brusc la numerologie şi apoi, de la o ştiinţă atât de exactă la superstiţie, iar de acolo din nou la ştiinţa magiei, la sintagmele şi literele magice. Apropierea de final pune în discuţie alchimia şi astrologia, când normală ar fi exact abordarea inversă, alchimia precedând astrologia şi nu invers.
Vrăjitoria apare brusc, cum la fel de inexplicabil se trece la magie şi medicină, iar la urmă divinaţia. Cred că cuprinsul ar fi trebuit să fi fost alcătuit altfel, şamanismul la fel ca ştiinţele oculte abordate ar fi trebuit să alcătuiască o secţiune în funcţie de istoria şi importanţa dovedită de-a lungul timpului, spre final, într-o ultimă secţiune, să fie luate în discuţie chestiunile legate de semnificaţia simbolurilor magico-religioase şi a diferitelor teorii filosofice şi medicale cu privire la diferitele aspecte dezvoltate în corpul lucrării.
Despre titlu, Gândirea magică. Geneză şi evoluţie, cred că este unul cu adevărat pompos. Gândirea magică impune o trecere pe parcursul a câteva volume a unei cantităţi imense de date, iar pe de altă parte trebuie avute în vedere zeci de teorii ce au produs mii de volume. Chiar şi făcând o selecţie, bibliografia de fina al lucrării ar fi numărat mult mai multe pagini decât cele care i se înfăţişează autorului. Nu se declară în cuvântul introductiv că abordarea este una mai mult decât generală a ceea ce ar însemna gândirea magică. Subtitlul, Geneză şi evoluţie nu face altceva decât să adâncească nelămurirea noastră. Chiar şi atunci când am susţine că lucrarea e o compilaţie, reuşită de altfel, tot nu şi-ar găsi justificarea un astfel de titlu. Sincer, de la şamanism la alchimie e un drum mai lung de 500 de pagini. La cantitatea de informaţie existentă astăzi, este aproape imposibil de abordat o astfel de temă chiar şi de un colectiv numeroşi de cercetători şi aceasta într-un număr mare de volume. Ori punctarea aşa cum s-a făcut aici, în capitole aşa cum le-am evidenţiat, chiar dacă este explicită nu este completă şi de aici rupturile observabile între temele capitolelor, pentru a nu mai reaminti de aranjarea lor total nesatisfăcătoare.
Din pacate nu sunt adeptul compilaţiilor, cu toate că le respect pe cele reuşite deşi sunt puţine la număr şi foarte greu de realizat. Nu poţi lua într-o prezentare de carte fiecare paragraf al unei cărţi pe care să-l discuţi în chip favorabil sau nu şi e mai bine aşa. Te poţi însă exprima asupra aspectelor generale, evidenţiind, aşa cum de altfel am şi încercat, tot ceea ce mi-a atras atenţia. Cartea este bună în esenţa ei informaţională, căci nu e produsul majoritar al autorului, dar stă slab la capitolele pe care le-am menţionat de la început şi până acum. Merită cumpărată, merită citită chiar şi citată. Tot respectul editorului că pune pe piaţa românească lucrări ale autorilor români în domeniul ocult şi nu spun asta forţat că mă apropii de final şi nu ştiu cum să închei. Că veni vorba, trebuie să închei cu speranţa că următorul volum va fi mult mai bun.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori