marți, 2 octombrie 2012

Arhimandrit Ioanichie Bălan :: Puterea Sfântului Maslu. Câteva mărturii din zilele noastre



Ed. Mitropoliei Moldovei şi
Bucovinei, Iaşi, 1993, 63 p.

După cunoştinţa mea, lucrarea de faţă reprezintă prima mărturie cu exemplificare a tainei mângâierii şi a vindecării cuprinsă în slujbele Sfântului Maslu. Este acesta primul exemplu ce ia serios în discuţie exorcismul sau molitfele (Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfântului Vasile), prin intermediul cărora sunt alungaţi demonii din oameni.
Partea teoretică nu cuprinde mai mult de douăzeci de pagini, restul fiind transcrierea unor înregistrări ale unor „şedinţe” de exorcizare din care aflăm în chip exemplificat modul în care conlucrează demonii cu vrăjitorii şi de aici realitate vrăjilor sau a „făcăturilor” dintre cle mai rele. Toate au scopul declarat de a provoca moartea victimei, pe baza unor motive absolut puierile, cum este refuzul unei tinere de a se mărita cu un băiat din sat. Faptic, prin stupizenie, omul se arată uneori mai rău decât demonii.
Dincolo de exotismul exorcismului, de care cititorul se lasă inevitabil marcat, avem lupta reală ce se poartă pe de-o parte, între demoni şi forţele divine evocate în practica Sfântului Maslu, iar pe de alta, conflictul pentru dovedirea supremaţiei între vrăjitor şi preot, toate având ca axă comună pe săracul „bolnav” sau posedat. În jurul său se crează o presiune inimaginabilă, deopotrivă psihologică, sufletească şi fizică, aproape imposibil de descris în cuvinte şi care inevitabil marchează întreaga existenţă. Puţini dintre cei care au trecut printr-un exorcism povestesc cele întâmplate, nu din teama de a fi luaţi în râs, ci din aceea de a retrăi acele momente extreme.

Cu toate că pătimirea celor posedaţi e considerată „canon” (adică formulă de îndreptare – corectare) de Biserică a celui păcătos, cazurile prezentate nu au nici o legătură cu cu starea de păcătoşenie a victimelor, ele suferind atacurile demonice cu din totul altă pricină „binecuvântată”.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori