marți, 16 octombrie 2012

Françoise Bonardel :: Hermetismul



Traducere de
Beatrice Stanciu
Ed. de Vest, Timişoara, 1992
150p., ISBN: 973-36-0126-8

Orice formă de iniţiere, presupune manifestarea revelatoare a gnoze, după cum hermetismul nu reprezintă nimic altceva decât secretul inviolabil împărăşit de zeu primului iniţiat uman Hermes, ce prin cunoaştere dobândeşte iluminarea, stare ce-l va defini prin atributul divino-uman: „Cel-de-Trei-ori-Mare”.
Avem deci o revelaţie directă pe care Hermes o predă mai târziu sub o formă ocultată, transformându-o prin predania orală şi mai apoi scrisă, în ceea ce aş putea numi cea complexă tradiţie magico-religioasă a Europei. Hermetismul nu se va reduce doar la a produce sau îmbogăţii ştiinţe ca astrologia, magia sau alchimia. În el se revelează, păstrează şi redescoperă cunoaşterea, care, în contact cu sufletul uman se dezvoltă în mai multe ştiinţe oculte. Vedem cum, spre exemplu, hermetismul reprezeta o importantă sursă de informare pentru lumea gnozei iudeo-creştine sau a filosofiei greceşti târzii reprezentată prin neoplatonism. Hermetismul e cel care pune bazele hermeneuticii ca ştiinţă, fără de care ar fi fost imposibilă spre exeplu, înţelegerea actuală a anumitor pasaje din Canonul Sfintelor Scripturi. Să nu uităm de influenţa hermetismului asupra antropologiei, a simbolismului psihologic al lui C.G. Jung şi lista poate continua.

De fapt, care este aportul lui Hermes, aceasta dacă a existat vreodată? Se crede că el a lăsat în urma sa o serie întreagă de lucrări ce mai târziu au fost adunate în Corpus Hermeticum, dintre care „Tabula smaragdina” e considerată a fi cea mai importantă (veţi vedea şi de ce, dacă citiţi lucrarea). Mi s-a părut că în centrul mesajelor acestor revelaţii nu se află Dumnezeu sau zeii, ci omul, aceasta pentru simplu fapt că „Nous-Dumnezeu îl crează pe Om după chipul său şi îi dă în grijă Creaţia. Omul, însă, sedus de opera demiurgului, a vrut şi el să creeze şi „să cunoască puterea celui ce domneşte prin foc (p.33, I,13). De aici decurge fatalismul în toate acţiunile „măreţe” ale omului şi apocalipsa provocată de părăsirea umanităţii de către zei (p.38-39).
Există însă o speranţă ce o regăsim în gnosa hermetică rămasă, aceasta după ce actul revelator a luat sfârşit. Cunoaşterea rămasă atât în urma zeilor, cât şi cea revelată de Marele Unu, nu şi-ar fi găsit rostul dacă umanitatea nu ar realiza că dincolo de trup se află sufletul ce caută continuu starea-i iniţială de puritate. În momentul în care eliberarea devine în sine un scop, se nasc ştiinţele oculte care ar trebui să-i slujească ca suport şi resort (dar nu ca religie) al ascensiunii cereşti, spre lumina lui Nous-Dumnezeu, „singura capabilă să spargă izolarea în care se află individul” (p.52).
Voi încheia adăugând doar că se poate discuta despre o tradiţie hermetică europeană abia spre sfârşitul Renaşterii, după ce se reuşeşte miracolul recuperării şi traducerii lucrărilor hermetice obţinute cu greu prin filieră arabă, aceasta după ce, din secolul VI, până în secolul IX, nu mai ştim nimic sigur cu privire la istoria hermetismului, acesta părând că a dispărut o dată pentru totdeauna. Rolul redescoperirii ocultului de către „nebunii” Renaşterii e poate la fel de mare ca acela al descoperirii textelor de la Qumran, dovadă în acest sens stând excepţionalul studiu al domnului Shumaker dedicat ocultismului Renaşterii. De la Renaştere şi până în zilele noastre, istoria hermetismului se diluează aproape brutal prin secţionarea ei de către societăţile secrete şi discrete ale Occidentului. Dar acesta este deja un alt subiect.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori