luni, 1 octombrie 2012

Bart D. Ehrman :: Petru, Pavel şi Maria Magdalena. Ucenicii lui Isus între istorie şi legendă



Traducere din limba engleză de
Mădălina Constantin
Ed. Humanitas, Bucureşti, 2011
410, 39,00 lei, ISBN: 978-973-50-3098-8

Autorul, academician de altfel, a unui bestseller despre „Codul lui Da Vinci”, reuşeşte printr-un limbaj accesibil să ofere cititorului o perspectivă inedită asupra celor mai importante şi controversate personaje din Evanghelii. Aceasta ar fi, parafrazând oarecum, exprimarea laudativă a lui John Shelby Spong cu privire la studiul lui Bart.
Perspectiva mea este însă una mai puţin optimistă. Practic nu am găsit „noul” sub aspect cantitativ şi calitativ din studiul său. Aş putea spune că cea mai mare parte din textul lui se regăseşte la teologii şi oculştii timpurilor noastre. A repovesti viaţa şi activitatea câtorva dintre apostoli, întâlnirea lor cu gnosticismul, demonismul şi... femeia, nu sunt aspecte necunoscute astăzi.
Persectiva „inedită a interpretării” stă de fapt în speculaţii, cum este aceea ce ia în discuţie statutul lui Iisus cu privire la femeie, pe care Mântuitorul nu o consideră egală cu bărbatul (p.317-318), mai cu seamă pentru că Împărăţia lui Dumnezeu va fi condusă de 12 dintre aceştia (p.319). Autorul însă uită că în aceeaşi Împărăţie Cerească nu va exista diferenţă de sex, căsătorie sau altele ce să amintească de tipul actual de vieţuire. Părerea mea e că Hristos nu trăia ca un Om al acelor vremuri, ci El doar trăia în acele vremuri.
Ce-i drept, studiul lui Ehrman e util din perspectiva explicării momentelor importante din viaţa celor trei personaje vizate, în raport cu Mântuitorul, ceilalţi apostoli şi lumea în care erau nevoiţi să propovăduiască Evanghelia sau „Vestea cea Bună”. Nimic nou sub soare cu privire la întâlnirea lui Petru cu Siomon Magul, sau a celor doi bărbaţi (Petru & Pavel) cu ereziile, sau ce să mai vorbim de bine cunoscutul tratamentul misogin de care s-a „bucurat” şi Maria Magdalena, mai inteligentă, după părerea mea, decât toţi apostolii la un loc, la puterea a treia.

Este deci un material ce nu m-a impresionat în mod deosebit, dar pe care-l recomand celor ce doresc o introducere în relaţiile inter-umane ale „grupului alfa”, pe care se va întemeia Biserica lui Hristos.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori