marți, 9 octombrie 2012

Jurgis Baltrusaitis :: Evul Mediu fantastic



Traducere de Valentina Grigorescu
Cuvânt înainte de Dan Grigorescu
Ed. Meridiane, Bucureşti, 1975, 247p.

Viaţa între infern şi apocalipsă, astfel poate fi descrisă spiritualitatea creştină a Evului Mediu, cel puţin aşa cum e prezentă de Jurgis Baltrusaitis, autorul aceste minunate cărţi, ce la fel de bine poate fi considerată un aport important la istoria culturii sau mai degrabă, cred eu, demonologiei ev-medievale, destul de puţin cunoscută. Afirm aceasta, pentru că citind lucrarea, am aflat că spaimele demonice erau unanim recunoscte şi afirmate, imprimate nu doar sub influenţa religiei ci şi a culturii, în picturi, gravuri, sculpturi, sigile, chiar şi în monede. Iată motivul pentru care am ales demonologia ca reper fundamental ce defineşte partea horror a viziunii spiritualităţii acelor timpuri, aflată sub constanta „oblăduire” a Bisericii.
Geyli antici renasc în arta gotică, acele genii fără cap, cu faţa pe trunchi, multicefale şi zoomorfe, ce sunt dublaţi de reînvierea gustului pentru gemele antice, de data aceasta pe gemele gorice regăsindu-se aceişi monstruleţi acefali şi multicefali. După cum am spus, nici monedele sau sigiliile nu scapă de reprezentările monstruoase sau demonice, iar ceva mai târziu, în arabescurile fantastice ce se dezvoltă sub influenţa alchimiei islamice, găsim teme ca cel al arborelui heraldic al răului, alchemic sau pe cel al „luptei sufletului”.
Capitolul cinci se deschide cu bogatul simbolism al aripilor, mai degrabă de liliac, cărora li se adaugă coarne simple sau zimţate, dragoni (reprezentaţi ca oameni sau animale fantastice), demoni romantici fără aripi şi uneori găsim îngeri dotaţi cu aripioare. Chiar şi infernul chinez ne apare în reprezentările Evului Mediu, din care se moştenesc demoni cu sâni de femeie, arborescenţi cu trompă de elefant, unicorn sau cu urechi mari. Toate acestea se întâmplă din cauza comerţului, dar şi a Bisericii prezente în China prin călugării franciscani. Temele buddhiste, cum sunt dansurile macabre sau mandalele ajung şi ele în Europa, fiind înţelese mai mult din perspectiva imaginaţiei decât din aceea a vreunei cunoaşteri cât de cât ştiinţifice.

Jurgis Baltrusaitis expunând spiritualitatea Evului Mediu mai ales sub aspectul ei demonic, aduce lumină în acest spectru al cunoaşterii, în sensul că, la rândul ei, demonologia Renaşterii nu ne mai apare ca un fenomen de ruptură, motiv pentru care alchimia, elemantele de kabală sau demonologia din tradiţia populară, primesc un rost în preocupările renascentiştilor, prin aceea că acum se explică atât originalitatea cât şi importurile din alte credinţe şi sisteme religioase, ce au influenţat în mod direct sau indirect cunoaşterea demonologică de mai târziu încurajându-o chiar.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori