joi, 4 octombrie 2012

N. Porsenna :: Apariţiuni şi fantome materializate



Bucureşti, 1946
393p.

Cu toate că nu sunt un fan al spiritismului, recunosc în lucrarea doamnei Porsenna un studiu extrem de bine gândit, pe care l-am citit cu multă atenţie şi plăcere. Păcat că astăzi scrierile ei nu se mai reeditează.
Cercetarea e împărţită în trei părţi, tratând chestiuni ca: dublul fluidic (apariţiile, materializările şi manifestarea lui în timpul somnului); legăturile existente între fantome şi subiect (mediumi), lumina, îmbrăcămintea, acţiunea fantomelor de oameni vii (există şi de oameni morţi), metodele de fotografiere şi impregnare /materializare (ideoplastia); rolul metapsihici în ştiinţa spiritistă, a psihicului uman şi a inconştientului, de unde rezultă puterea vrăjii şi... licantropia, precum şi implicaţiile în magie şi ştiinţele oculte; ectoplasma şi apariţiile fantomelor de oameni morţi; controlul sălilor de şedinţă (pentru a evita excrocheria) şi lista poate încă continua...
Pasionaţilor de spiritism trebuie să le spun că au de-a face cu o lucrare excepţională, ce abundă în imagini extrem de sugestive şi care cuprinde, cred eu, aproape întreaga gamă de elemete ce constituie fenomenul de apariţie a fantomelor. Ea completează perfect prin bogăţia descriptivă lucrări ca cele ale domnilor C.K. Nicolau sau Kardec, despre care am vorbit cu alte ocazii.
Clasificările de tot felul, spre exemplu vorbeşte încă de la început despre două tipuri de fantome, spontane şi experimentale, definind apoi imediat ce este o fantomă (p.16-17), vin să lămurească în formulări uimitor de simple, cititorul nefamiliarizat cu ştiinţa spiritistă, iar celor care au practicat, efectiv le ordonează acea cunoaşterea experimentală pe care au dobândit-o în timpul şedinţelor de spiritism.

Trebuie să spun că lucrarea a fost scrisă în perioada în care spiritismul era des practicat în România, nu atât de pătura săracă, cât de cea bogată, ca formă de relaxare, prin exotismul manifestărilor fantomatice, dar şi ca expresie a credinţei ce înlocuia cu succes bigotismul creştin.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori