luni, 1 octombrie 2012

Emil Bock :: Apocalipsa. Consideraţii asupra Revelaţiei lui Ioan



Traducere din limba germană de
Diana Sălăjanu / Agenor Crişan
Postfaţă de Sorin R. Ţigănescu
Ed. Univers Enciclopedic Gold / Ed. Tirade,
Cluj-Napoca / Bucureşti, 2010
376p., 35,00 lei, ISBN: 978-606-8162-33-1,
ISBN: 978-973-8313-57-6

Ca o glumă proastă, numele autorului acestei minunate cărţi seamănă cu cel ce a adus parte din apocalipsa economică, politică şi culturală a României. Din fericire, până acum, cel din urmă nu s-a apucat să scrie şi cărţi.
Limbajul apocaliptic este un limbaj esoteric prin definiţie. De multe ori, prin intermediul său, cum este cazul şi aici, omului i se descoperă viitorul, cu vădita intenţie de a înţelege, paradoxal, în primul rând prezentul. Studiul lui Bock vine cu astfel de explicaţii, căci Apocalipsa văzută din perspectiva teologico-antroposofică (la originie autorul e teolog) ni se prezintă ca acţiune absolut vie a entităţilor cerestre, terestre şi demonice, aflate cu sau fără voia lor, într-o stare de emulaţie, pentru ca toate acţiunile lor, trecute, prezente şi viitoare să producă până la urmă transformarea de care, la acel moment, ar trebui să ne bucurăm cu toţii. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când respirăm, apocalipsa începe acum. Într-o astfel de vâltoare aparentă, simbolurile primesc acele sensuri vii, ce spre uimirea unora dintre cititori, nu sunt tributare vreunei dogme creştine.
Prin depăşirea simbolului din perspectiva sa dogmatică, se trece, prin intermediul ştiinţei antroposofice, dincolo de el, în sensul înţelegerii simbolului ca act direct, ca o realitate vie efectivă. Esoteric vorbind, simbolul astfel privit, nu e decât expresia sau chipul direct, fără cusur al realităţii, căci ce altceva este pentru spiritualitate simbolul decât forma pură a realităţii sale?

Ocultismul stă deci la baza expunerii Apocalipsei, căci autorul asta face, desface în bucăţi mai mici, uşor „digerabile” ceea ce prin scrierea simbolică mai înainte este ocultat, pentru ca întreg procesul de „ingurgitare” să nu provoace spasme „stomacului” prea sensibil.
Este o carte reuşită, plină de exemplificări din viaţa reală, ca nişte pilde hristice menite să ne deschidă spre natura spirituală a lucrurilor din timpul nostru şi să ne pregătească, după puterea înţelegerii fiecăruia, pentru cele ce vor urma.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori