duminică, 21 octombrie 2012

*** :: Textele sacre ale lui Hermes Trismegistos sau în Cântarea Hermetică



Preambul de
Acad.prof.dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici
Traducere, note şi cuvânt introductiv de
Maria Genescu
Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2003
415p., ISBN: 973-8240-61-1

Corpusul Hermetic care relativ recent a văzut şi la noi lumina tiparului, este compus dintr-o serie de texte sacre (din puţinele păstrate, cele mai multe fiind pierdute), ce reprezintă transcrierea unei revelaţii primordiale de inspiraţie divină, a fost redactat undeva între secolele II î.Hr. – III d.Hr. Este foarte posibil ca originea lor să fie una mult mai veche, transmise fiind, o lungă perioadă de timp, pe cale orală, după cum cele mai noi să fi fost puse direct în scris în ceea ce a format la un moment dat un imens grup (colecţie) de scrieri, din care pe parcurs au rămas (din păcate) doar cele cuprinse în lucrarea de faţă, şi acestea achiziţionate prin diverse filiere străine de tradiţia culturală şi religioasă a Egiptului.
Autorul lor spiritual este Hermes Cel de Trei Ori Mare, sau Trismegistul, unul şi acelaşi personaj cu zeul egiptean lunar Toth, reprezentat sub forma păsării Ibis şi care a beneficiat de un cult încă din mileniul IV î.Hr. Toţi „ceilalţi Hermes” sunt autorii umani, ce au primit toate aceste cunoştinţe ori prin revelaţie, sau prin tradiţia orală (ce se impune ca fiind secretă – hermetică), pe care mai apoi, le-au transcris pe papyrus ori le-au cioplit-o în piatră. În texte cospusului îl regăsim pe Hermes de cele mai multe ori ca zeu, pentru că descoperă conţinuturile ascunse ale înţelepciunii sale şi prea puţin ca om, cu toate că-l putem observa parcă şi în această ipostază în momentul în care primeşte gnoza de la Inteligenţa (Nous) care i se adresează astfel: „Urmăreşte cu băgare de seamă cuvintele mele, Hermes Trismegistos, şi ţine minte ce am să-ţi spun, căci îţi voi dezvălui unele lucruri pe care, până acum, le-am ţinut în mine” (p.124).

Toate cele ce se descoperă formează corpul gnozei despre care nu se poate vorbi lămuritor nici măcar sumar. Îi rămâne deci cititorului bucuria de a-şi delecta mintea şi sufletul cu o ştiinţă atât de străină creştinismului dar atât de naturală.
Dacă cunoaşerea este indisolubil legată de ceea ce există, tot ce a fost creat (material ori spiritual) poate fi modificat şi deci manipulat. Este acesta principiul ce în mod fin se evidenţiază în mai toate textele ce alcătuiesc Corpul Hermetic. Din el se vor „naşte” mai apoi şi îşi vor extrage continuu seva Legile Magiei, ale Alchimiei şi ale Societăţilor Secrete sau „discrete” europene.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori