miercuri, 24 octombrie 2012

Otto Rank :: Mitul naşterii eroului. O interpretare psihologică a mitologiei



Traducere şi îngrijire ediţie de
Monica Medeleanu
Ed. Herald, Bucureşti, 2012
156p., 16,00 lei
ISBN: 978-973-111-249-7

Coleg apropiat al lui Freud şi editor al operei acestuia, Otto Rank este cunoscut în occident ca un prolific scriitor psihanalist şi terapeut. Preocuparea faţă de relaţiile intime existente între povestea mitului şi  conexiunile cu psihicul îl determină pe Rank să abordeze existenţa eroului mitic din perspectiva interpretării psihanalizei. Interpretarea psihologică a mitului nu reprezintă însă o noutate, dar poate fi cea mai corectă formă de înţelegere a resorturilor ascunse ce-l aduc la existenţă şi-l menţin în mişcare peste timp.
O serie întreagă de eroi a căror poveste a vieţii seamănă sunt trecuţi prin sita psihanalizei, variaţiile simbolice primind instantaneu o nouă încărcătură care spre finalul cărţii conturează un profil uman a cărui viaţă realizezi că nu a fost tocmai una uşoară. Eroul este numai acela care face faţă, fără voia lui, încercărilor destinului ce-i pare a fi dictat încă de la început de o familie nu tocmai unită şi care se dovedeşte a-i fi ostilă. Conform psihanalizei mitului eroului, simplul act de supravieţuire e unul de eroism. Nu minunile, ci trecerea peste greutăţile vieţii te fac cu adevărat erou. Memoria colectivă a acestor „treceri” creează mai apoi mitul cu variantele specifice diferitelor zone culturale şi religioase ale lumii.
Naşterea lui din părinţi nobili ar fi singurul element bun în toată această poveste. Eroul se simte privat de dragostea părinţilor, de altfel infideli, devenind subit (în urma unui vis sau viziune – „fantasmele nevroticilor” – ce se adresează tatălui) duşmanul de moarte al capului familiei, moment ce-i pecetluieşte soarta, fiind pur şi simplu abandonat (şi aici metodele diveră) dar recuperat, îngrijit şi educat de străinii ce-i devin părinţi. Ceea ce ne marchează copilăria nu ne va da însă pace la maturitate, după cum se va putea observa din lecturarea acestui volum.

Interpretarea psihologică a mitului eroului, aşa cum ne-o prezintă Rank, dovedeşte cumva faptul că în principiu nimic nu se schimbă de-a lungul mileniilor în relaţiile de familie. Constatăm deci că avem de-a face cu cel puţin un tipar comportamental devinat dobândit din fragedă pruncie şi care, pe întreg parcursul maturizării, mai ales în perioada de pubertate, când acţiunea impulsurilor sexuale se îndreaptă uneori chiar şi spre unii dintre membrii familiei (de obicei mamă sau soră), ne pune în relaţie antagonică cu tatăl, Cel pe care vrem să-l eliminăm, care ştie asta şi ecident care, la rândul lui, vrea să ne elimine. O familie cu adevărat unită.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori