luni, 29 octombrie 2012

Jean Palou :: Vrăjitoria



Traducere de
Ofelia Screciu
Ed. de Vest, Timişoara, 1992
147p., ISBN: 973-3-0128-4

Studiul domnului Palou se vrea o sinteză a fenomenului ce a isterizat din punct de vedere religios şi nu numai, Europa de-a lungul timpului, mai cu seamă în Evul Mediu. Împărţită în trei părţi, chestiunea în discuţie e privită din perspectivă socială (diferenţa dintre magie şi vrăjitorie; mizeria, ca punct de activare a practicilor magice şi, evident, rolul sexualităţii neîmplinite sau deviante în cadrul practicilor magice), istorică (istoria sabatului; relaţia dintre Biserică, practica mantică şi necromantă; vrăjitoria în Evul Mediu, în diferite regiuni şi mănăstiri din secolele XVI-XVII, de asemenea, tot pe scurt, în Europa modernă), după cum şi în literatură şi artă.
În afară de critica adusă studiului cum că ar fi prea general, eu îl recomand tocmai din această perspectivă, pentru că oferă cititorului prea puţin avizat o introducere excepţională în cunoaşterea fenomenului magic. Din punctul meu de vedere este lăudabil faptul că autorul reuşeşte o foarte bună sintetiză a etapelor ce marchează evoluţia istorică a vrăjitoriei.
De la bun început el vede în acest tip de practică un chici, o palidă imitaţie a magiei pe care o consideră artă. Vrăjitorul ar fi deci ucenicul ratat al magului, punct de vedere pe care nu-l împărtăşesc, aceasta pentru că, de cele mai multe ori, un astfel de ucenic neascultător nu ajunge prea departe, viaţa fiindu-i scurtată mai devreme sau mai târziu, de un experiment nereuşit.
Pentru Palou, magul e omul de ştiinţă, în timp ce vrăjitorul, om de la ţară, ce fură sau imită magia neştiind prea bine ce face. Să practici vrăjitoria (excluzând aici orice formă de excrocherie) nu e un lucru ce trebuie subestimat, cu atât mai mult când scrii despre ea. Faptul că e pusă în practică de oameni de la ţară, nu o face deloc neştiinţifică, aceasta pentru că, nu de puţine ori, vrăjitoria s-a ridicat prin practică deasupra prenţiilor elitisto-ştiinţifice ale artei magice, la care face referire autorul nostru.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori