luni, 22 octombrie 2012

Sfântul Nicodim Aghioritul :: Despre vrăjitorie



Traducere din limba greacă de
Ion Diaconescu
Ed. Sofia, Bucureşti, 2003
103p., ISBN: 973-8207-82-7

Născut în 1749 în Grecia, Nicodim acceptă intrarea în cinul monahal undeva după anul 1775, punând astfel început locuirii sale în Mănăstirea Dionisu ce se află încă pe Muntele Athos. A scris mult, preocupându-se printre altele, la modul foarte serios, de unele aspecte teoretice şi practice ce ţin de demonologia creştină.
Interesant este că încă de la început, în lucrarea ce o avem în discuţie, întâlnim şi la el un gram de rasism, chiar dacă e sfânt părinte, atunci când aminteşte de ţigănci făcând parte din tagma vrăjitoarelor şi prezicătoarelor (p.9, 11). În acelaşi timp, pare să uite că mii de ţigani erau trimişi la Muntele Athos ca slugi ai monahilor de acolo, călugări care să nu uităm că au depus votul sărăciei prin care se obligă a renunţa la lucruri, cu atât mai mult la sclavi. Donaţiile veneau adesea şi de la domnitorii români, fapt ce este atestat istoric. Dar dincolo de această observaţie, lucrarea mi s-a părut foarte bună.
Condamnă pe toţi aceia care lucrează cu diavolul. De la creştinul ce merge la vrăjitor (căci prin „a merge” se înţelege „a practica”), până la preotul care scrie amulete (p.15) şi exagerează cu purtatul icoanelor (p.17-18), procesiune ce se transformă treptat într-un fenomen idolatru şi pe care, din păcate, îl întâlnim din ce în ce mai des în zilele noastre.
Nicodim este un critic deschis şi dur a tot ceea ce înseamnă activitate demonică ca spre exemplu: prezicerea, farmecul, vraja, descântatul, otrăvirea, astrologia, urmărirea norilor, fabricarea amuletelor, sau orice formă de mantică. Pentru el toate acestea semnifică afirmarea clară a lepădării de Hristos. Lui îi este clar că nu există magie albă sau vrăjitorie bună. Pentru că nu înţeleg viclenia necuratului, sub această ispită cad mulţi creştini, care cred că fac un bine ajungând să practice magia. Toate se întâmplă din cauza credinţei lor slabe, ce are ca rezultantă lipsa discernământului spiritual. Unora ca aceştia, le este suficient să vadă icoane la vrăjitori pentru a crede că sunt „buni”. Odată oferit „votul de încredere”, urmarea sfatului este inevitabilă, după cum şi dependeţa faţă de magie ce va înlocui treptat creştinismul.

Demonii nu sunt doctori aşa cum cred unii. Scriptura îi identifică drept spirite „ucigătoare de oameni”. Chiar dacă „se întâmplă” uneori să vindece trupurile acelora care cred în ei, o fac pentru a le pierde sufletul. Sfântul susţine „întâmplarea” ca voie a lui Dumnezeu, ce face din demoni, medici. Lucrurile par a se contrazice acum. Ori e diavolul ucigător, ori e vindecătorul omului? Dar cum altfel să explice Sfântul vindecările realizate de partea „întunecată a Forţei”? Oare nu vrea Dumnezeu întoarcerea păcătosului ca el să fie viu? De ce Dumnezeu ar îngădui vindecarea cu ajutorul diavolului? Pentru a fi aceasta un exemplu ce încurcă minţile şi piatră de poticnire pentru alte sufletele „sărace cu duhul”? Dacă Dumnezeu permite răului să facă bine (chiar şi unul aparent), mai este El, Bun? Dar să mă opresc aici, căci demonologia creştină îşi are evident contraargumentele sale, de care un bun creştin are evident cunoştinţă.
Creştinii nu trebuie să se teamă de diavol şi nu trebuie să alerge la vrăjitori cum nu trebuie să alerge la icoane (p.76-77), aceasta pentru că Sursa Binelui e Dumnezeu, nu icoanele. Pericolul de a transforma icoana în idol e foarte bine evidenţiat la acest sfânt părinte.
Evident, toţi cei răi vor merge în iad, aceasta pentru că nimeni nu scapă de dreapta judecată a Domnului, chiar dacă, aşa cum am văzut, necunoscute şi uneori întortocheate, sunt uneori căile Lui.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori