sâmbătă, 6 octombrie 2012

Sergej O Prokofieff :: Întâlnirea cu răul şi biruirea lui prin ştiinţa spirituală. Piatra fundamentală a Binelui.



Traducere de Diana Sălăjanu
Ed. Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti /
Ed. Triade, Cluj-Napoca, 2011
157 p., 21,00 lei, ISBN: 978-606-8358-08-6,
ISBN: 978-973-633-038-4

De la început autorul ne atrage atenţia că lucrarea de faţă este un cumul de refarete la conferinţele susţinute în Rusia dar şi în alte state europene în anul 1998. Toate aceste materiale au centrală cea de a treia apariţie a numărului apocaliptic în ceea ce perspectiva antoposofică numeşte „devenirea istorică a omenirii” (p.7). Obiectivul întregului material este trezirea spirituală, în urma căreia alegerea Binelui şi cunoaşterea Răului sunt singurele opţiuni, pentru ca în mod conştient omul să poată face faţă singur dar şi cu ajutorul şi concursul lumii spirituale, provocările malefice ale noului secol, descris ca o reântoarcere înţeptită a răului (cf. Lc. XI, 24-26).
Cunoaşterea Răului nu are importanţă doar pentru oameni, aşa cum natural suntem tentaţi să credem, „ci şi pentru entităţile lumii spirituale (pentru ierarhii), deoarece ele nu pot să perceapă în mod nemijlocit activitatea Răului în lumea materială şi, de aceea, au nevoie de copia sa în conştiinţa spiritualizată a omului. Dacă ierarhiile percep forţele Răului în felul acesta, ele îl vor putea ajuta pe om în lupta sa” (p.9). Este aceasta o teorie foarte interesantă ce explică cumva manifestările virulente ale răului (despre care se va tot discuta) în lumea materială fără ca Binele să intervină. Este posibilă o astfel de ruptură, mai cu seamă pentru că întreg acest conflict se dezvoltă în atmosfera materială a acestei lumi, fapt care diminuează percepţia ierahiilor sacre.
Prokofieff îşi împarte lucrarea în două mari secţiuni, prima ocupându-se doar de modurile de manifestare şi cunoaşterea Răului, pe când a doua ia în discuţie „izvoarele magiei albe a Binelui” conţinute în ceea ce antroposofia numeşte „Piatra Fundamentală a Binelui”, fiindcă fără unirea dintre sufletul uman şi Hristos, biruirea Răului nu este posibilă. Pentru a se întâmpla aceasta, este nevoie de cercetarea Răului, motiv pentru care se ia în discuţie prima parte.

Două forţe conlucrează sau se manifestă separat, cea a morţii şi a Răului. Prima cunoaşte o „globalizare” ce nu exista până la începutul de secol XX, prin apariţia ameninţării atomice, a poluării fără precedent şi nu în ultimul timp a manipulării genetice: clonarea. Aceasta pentru a nu mai aminti de proporţiile epidemice ale practicării avortului sau a dorinţei unor state de a legifera eutanasia, ce aruncă viaţa direct în abis.
Un altul se deschide şi în interiorul omului, creat de a doua categorie, care de la începutul secolului trecut se manifestă cu o vehemenţă nemaîntâlnită. Ele sunt numite generic: forţele Răului. Toate vizează sufletul uman, din care nu au erupt niciodată până acum cu o aşa de mare forţă. Cu alte cuvinte, activitatea forţelor animate de rău, cunosc în secolul XX (a cincea epocă postatlantiană) o nouă etapă evolutivă (în sensul că acţionează mai mult în adâncul sufletului, erupând în afară ma momentul potrivit) despre care vorbeşte studiul de faţă, evident din perspectiva creştinismului esoteric. Interesant că atunci când răul din interior se revarsă în afară, reprezintă momentul în care va începe lupta cu „acest Rău „obiectiv” pe un tărâm magic, unde forţei sale de magie neagră i se va opune puterea magiei albe, al cărei izvor va fi, în acea vreme, legătura clarvăzătoare a omului cu Christosul eteric” (p.16). O perioadă de „basm” am spune noi astăzi, o profeţie ar afirma alţii. Cert pentru antroposofi este că „ceea ce se va arăta complet în viitor, se pregăteşte deja de azi şi aceasta înseamnă că el trebuie, în primul rând, să fie just înţeles de către oamenii prezentului” (ibidem). Evident, Rudolf Steiner s-a exprimat în legătură cu cele două aspecte ale maleficului, moartea şi forţele Răului, ce-şi fac simţită împreună prezenta în lumea materială începând cu secolul XX, afirmând că „prin vieţuirea Răului se crează posibilitatea ca şi Christos să poată apărea din nou, aşa cum el a apărut prin moarte, în epoca a patra postatlantiană” (p.17). Cu alte cuvinte, „tot răul spre un Bine”. Totuşi, continuă autorul nostru, dincolo de optimismul sugerat de Steiner, „specificul epocii noastre constă tocmai în faptul că acum cele două curente de forţe – forţele morţii şi forţele Răului – se intersectează pentru prima dată şi că ele au început să acţioneze simultan, pe când în epoca precedentă, a patra, au predominat cele dintâi, iar în epoca următoare, a şasea, vor predomina cele de-al doilea” (ibidem). Este aceasta una din multele descoperir ale creştinismului esoteric, prin intermediul căruia se pătrund tainele morţii şi ale Răului. Prin ele se poate înţelege natrua legilor reîncarnării şi ale karmei. Oarecum paradoxal, prin această cunoaştere devine capabil să-şi poarte sufletul conştiinţă spre o nouă spiritualitate, deci să îndeplinească actul karmic, doar cunoscând Rău, şi prin aceasta, opunându-se lui, să evolueze. Cu alte cuvinte ne „folosim” de Rău pentru a ne fi mai bine.
Pentru a înţelege originea Răului, precum şi modul ciclic de manifestare, trebuie mai întâi să privim asupra Pământului care se află în al patrulea Eon din evoluţia lumii. În timp ce omul se afla în primul sau al doilea Eon de evoluţie (de la mineral la plantă şi animal), alte entităţi, înaintea lui, au devenit îngeri, adică fiinţe pur spirituale. Apoi, „pe vechiul Soare au trecut prin stadiul de om nişte entităţi care atinseră pe vechea Lună starea de înger şi în Eonul pământesc s-au ridicat pe treapta cea mai înaltă, de arhangheli” (p.20). Aceste fiinţe sunt actualmente cu două trepte mai sus decât noi. Mai mult decât atât, pe vechiul Saturn au atins treapta de om, care în timpul Eonului pământesc se siturază mai sus de noi cu trei trepte ierarhice. Acestea se numesc Arhai. Ideea este că totul în univers, dacă vrea, evoluează. Evident, cum era de aşteptat, în sensul că libertatea se poate opune evoluţiei, nu toate fiinţele ce trec prin aceste etape evolutive şi-au atins ţelul. Şi acum ajungem la originea răului, pentru că acelea dintre ele care nu au putut sau vrut să evolueze „au devenit în mod inevitabil nişte puteri adverse, care depăşesc mereu limitele activităţii pe care au dreptul să o desfăşoare şi le ispitesc la Rău pe fiinţele care, în diverşi Eoni, îşi parcurg evoluţia logică” (ibidem). Pentru că nu-şi pot depăşi condiţia, fie că nu vor aceasta, aş adăuga eu, caută să-şi atingă scopul (nu neaparat unul evolutiv) pe socoteala altor fiinţe, în mod parazitar. Sunt demonii larvari (incubi, sucubi etc.) cunoscuţi de ştiinţa demonologică.
Aşa se face că, ştiinţa spirituală vorbeşte de trei categorii de puteri adverse, care au rămas în urmă, fiecare pe altă treaptă în Eonii trecuţi ai vechului Saturn, Soare şi Lună. Steiner le numeşte pe aceste entităţi spirite căzute sau după numele conducătorilor lor, adică luciferice, arhimanice sau asurice. În prima categorie se găsesc îngerii (entităţile luciferice) rămaşi pe vechea Lună, în a doua se află arhanghelii (arhimanice) „uitate” în urmă pe vechiul Saturn şi, în fine, cea de-a treia îi cuprinde pe arhaii (asurice) rămaşi pe vechiul Saturn.
În primul Eon evolutiv omul şi-a primit corpul astral, în cel de-al doilea, pe cel eteric, iar în al treilea, pe cel fizic, cel mai asaltat de entităţile demonice, dar nu numai el. Aflăm că de pătrunderea în corpul astral sunt responsabile forţele luciferice, corp care le-ar oferi mediul propice pentru propia lor evoluţie, aceasta pentru că el i-a fost oferit omului în perioada vechii Luni, entităţile maleefice fiind legate de aceasta. Pentru că nu au un corp astral şi-l imporopiază pe al omului pentru a fura mişcarea evolutivă de altfel naturală, dar nu şi pentru ele. La rândul lor, fiinţele arhimanice caută să pună stăpânire asupra corpului eteric, pentru „a recupera cu ajutorul lor ceea ce au omis să facă înainte, iar fiinţele asurice, începând cu epoca noastră, se vor apropia tot mai des de corpul fizic (de părţile sale suprasensibile) ale omului” (p.21). Cele trei manifestări demonice asupra celor trei elemente ale corpului spiritual şi fizic al omului, reverberează în suflet acţionând asupra părţilor sale: sufletul senzaţiei – corp astral sau Eu-l astral – entităţi luciferice (îngeri răi), Lucifer coordonează activitatea de ispitire; sufletul raţiunii – corp eteric sau Eu-l eteric – entităţi arhimanice (arhangheli răi), Activitate coordonată de Ahriman; sufletul conştienţei – corp fizic sau Eu-l corpului fizic – entităţi asurice (arhai răi), atac coordonat de către demonii asuraşi. Pentru că totul se întâmplă în om este normal să înţelegem emulaţia acestora. Foarte important de menţionat aici mai e şi faptul că în cea din urmă activitate a Eu-lui individual (fizic) demonii asuraşi se arată pentru prima oară, de unde se deduce de către autor că „spiritele asurice sunt deosebit de primejdioase tocmai pentru evoluţia lui” (p.21), împiedicând cu alte cuvinte, această etapă evolutivă a omului. Steiner le caracterizează ca distrugătoare ale Eu-lui. Evident, cele trei categorii de spirite nu pătrund în acelaşi timp în evoluţia umană, ci în măsura gradului de evoluţie a acesteia.
„Primul care pătrunde în evoluţia de pe pământ este Lucifer. El se apropie de om, ca spirit ispititor, în era lemuriană, eveniment descris de Biblie drept „căderea în păcat”. Ahriman cu cetele sale încep să acţioneze mai târziu în evoluţia omenirii – în era vechii Atlantide –, iar spiritele asurice încep să pătrundă în această evoluţie în epoca noastră” (p.22), fapt întărit de numeroase mărturii.
Într-un fel care mi separe cam forţat autorul face „legătura” între cele trei categori, şi numărul şase, ca jumătate a acestuia, ce trimite la semnul „fiarei”, „număr de om” (cf. p.22; Apoc. XIII, 18). Ideea este că în spatele acestui număr (666) se ascunde misterul unei entităţi demonice care se foloseşte decele trei entităţi amintite şi care le întrece în răutate de trei ori. Aceste fiinţe subordonate sunt „victimele” evoluţiei pe care au refuzat sau nu au putut (din motive necunoscute) să o urmeze, pe când fiara din abis este o fiinţă demonică foarte puternică care, în mod curios, nu se subordonează ciclulilor evoluţiei şi care, conform părerii autorului, „a ieşit din cursul evoluţiei juste în epocile cosmice anterioare vechiului Saturn” (p.23). Este vorba de Sorat, Demonul solar, principalul adversar al lui Hristos, al Eu-lui ca principiu de existenţă şi evoluţie. Momentan nu poate interveni direct în evoluţia omului pământesc, dar va ajunge să facă aceasta în viitorul apocaliptic. Deocamdată se rezumă a se sluji de cele trei puteri adverse care i se subordonează necondiţionat şi care, pentru că ţin de tot ce semnifică evoluţie, se pot deci implica în ea în mod activ. Evident că puterea lui Sorat creşte direct proporţional cu reuşita acestor forţe ce-i slujesc. S-a plecat de la o etapă incipientă, luciferică şi se va ajunge la un maxim ce este definit ca apocaliptic. Evident că atunci când pe vechea Atlantidă au pătruns spiritele arhimanice, oamenii au început a se îndeletnici cu magia neagră, practică ce a dus la amplificarea puterii lui Sorat (în sensul înrobirii spiritului uman, prin subordonarea Eu-lui entităţii demonice). Dar cu epoca noastră, prin intermediul fiinţelor asurice, puterea lui Sorat va atinge punctul culminant.
Numărul 666 apare în istorie ca an, semnalând prezenţa lui Sorat, care în sec. VII d. Hr. A reuşit să reunească mai mulţi maeştrii ai şcolii filosofice păgâne, care din cauza persecuţiei împăratului Justinian (sec. VI) au fost obligaţi să se retragă în Asia Mică, într-o aşa-numită Academie de la Gondhisapur. Autorul arată că în acea perioadă, „entităţile luciferice şi cele ahrimanice... au reuşit să ia în stăpânire înţelepciunea antică... şi, drept urmare, această entitate (Sorat –n.n.) a putut încerca să introducă în evoluţia de pe Pământ un impuls puternic în direcţia sufletului conştiinţei, a cărui epocă ar fi trebuit să înceapă, de drept, de-abia în secolul al XV-lea” (p.24). Pentru ca cititorul să înţeleagă, trebuie să spun că Sorat a grăbit evoluţia Eu-lui, încerând să facă să „sară” o etapă, deregând astfel dezvoltarea normală a Eu-lui, „deraindu-l” practic de la bunul său mers şi astfel devenind uşor de manipulat. Oprirea evoluţiei Eu-lui uman semnifica demonizarea, ce impunea de la sine o stare identică de subordonare lui Soarat, la fel ca celelalte trei categorii de fiinţe de care am tot vorbit mai sus. Încercarea nu a reuşit mulţumită intervenţiei lui Hristos eteric, care prin apariţia islamului a „placat” iniţiativa soratică. Totuşi lumea arabă  nu a putut salva întru totul Europa, fapt care s-a putut observa din dezvoltarea unilaterar-materialistă a ştiinţelor naturii, otravă prin care Sorat a găsit de cuviinţă să-şi continue acţiunea asupra lumii de data aceasta occidentale, mai ales după extinţia ordinului Templierilor, care pare-se, îi stătea în cale. Pentru aceasta s-a folosit de Inchiziţie pentru a distruge ordinul.
În anul 1998 s-a produs a treia apariţie a numărului apocalipric (666 + 666 + 666 = 1998) ce se opune clar, prin noua pătrunderea a forţelor asurice subordonate lui Sorat, devenirii istorice şi implicit spirituale a omenirii. Cu aceasta, acţiunea Răului primeşte noi valenţe ce au totuşi ca bază cele trei formule de „iniţiere demonică”, propagate de societăţile oculte ale occidentului (probabil francmasonerie), bolşevism sau comunism şi iezuiţi, aripa „religioasă” a Bisericii. La aceste curente s-a adăugat şi al patrulea, naţionalismul extremist ce devine treptat „unul dintre cele mai puternice impulsuri anticreştine ale lumii civilizate” (p.27), la fel cum naţionalismul şi naţionalism-socialismul sunt alte două elemente importante ale mişcării iniţierii creştine. Cele două îşi au originea în curentele naţionalste (leninism şi troţkism) ale secolelor XIX-XX, reprezentând la acea dată formula ahimanică îndreptată împotriva creştinismului. Toate aceste mişcări au în comun „ura faţă de spirit”, aşa cum afirmă Rudolf Steiner (p.28), motiv pentru care nu trebuie judecate separat doar ca sisteme şi nu sub aspectul acţiunii lor distructive, ele conlucrând adesea pentru a realiza scopul lui Sorat.
În sine, ele sunt nişte societăţi oculte, care, aşa cum afirmă Rudolf Steiner, insuflă neofiţilor prin ritualuri şi practici de magie neagră „adevărul” că Iisus Hristos nu reprezintă nici pe departe entitatea centrală a lumii spirituale, motiv pentru care, pentru a stăpâni cu adevărat lumea ei trebuie să ceară ajutor unei alte fiinţe ce se pretindea a fi mult mai puternică. Prokofieff afirmă că „drept răsplată pentru faptul că-l neagă pe Christos, această fiinţă arhimanică, inspiratoare a lojei (acum e clar că este vorba de masoni sau francmasoni – n.n.) respective, le dă iluzia aşa-numitei „nemuriri ahimanice”, care este exact contrariul nemuririi despre care vorbeşte Christos” (p.30). Sergej nu oferă din păcate mai multe detalii cu privire la „nemurirea ahrimanică”. Pentru că Sorat nu se poate încarna (cel puţin nu încă), Ahriman va lua sau primi însă trup, în lumea occidentală unde aceste loji şi-au făcut suficienţi aderenţi, mai precis în cea anglo-saxonă, care se vede expusă celor mai puternice ispitiri. Interesant că Răul îşi profeţeşre şi construieşte propriul viitor, aceasta pentru că „în cazul societăţilor oculte e vorba de nişte „experimente”, la care viitorul e anticipat în mod ahrimanic” (ibidem).
Directiva iezuită pare a acţiona în sens invers „progresismului” lojelor, cu toate că, în spatele acţiunii sale se ascunde acelaşi scop, anularea Eu-lui. Ei vor căuta „să întoarcă înapoi, cu ajutorul disciplinei lor oculte, evoluţia spirituală a omenirii, supunându-l pe omul individual autorităţii exterioare a Bisericii, a papei, a diferitelor enciclice şi decizii, lucru îndreptăţit numai în epoca a patra de cultură” (p.31). Ambele mişcări, lojele oculte şi iezuţii se ridică împotriva dezvoltării libere a conştiinţei Eu-lui uman individual. Metode diferite, acelaşi scop, aceasta deoarece prin „întoarcerea în timp” a sufletului (iezuiţii) ca de altfel prin implementarea în suflet a materialităţii (lojele ordinelor oculte), se paralizează toate forţele vitale ale Eu-lui individual, omul subordonându-se â, fiind „legat”, fie unuia, fie celuilalt sistem ce-i devine un evident reper „valoric”. Sorat şi fiinţele ce i se subordonează, dublează deci prin puterea de acţiune efectul malefic asupra maselor umane.
Autorul consideră mişcarea bolşevică ca mult mai virulentă decât iezuiţii şi lojele oculte la un loc, pentru simplul fapt că ea impune o iniţiere în spatele căreia stau ordinele ahrimanice ce ţin de o altă sferă cosmică, nu de a noastră căreia îi stă în putere să distrugă tot ceea ce a realizat umanitatea.
Spiritele ahrimanice care au posedat fondtorii bolşevismului (Lenin şi Trotsky) îşi manifestă fără menajamente ura împotriva umanităţii, aşa cum de altfel s-a putut dovedi şi istoric. Iniţiatorul aceste „deschideri” a fost evident Hitler, care a al doilea canal de pătrundere a forţelor demonului solar. Stainer surpinde un aspect deosebit de interesant şi anume că de fiecare dată când evoluţia calcă pe o nouă treaptă, stadiul anterior se repetă dar sub o formă schimbată, atât pentru Bine cât şi pentru Rău. Cel din urmă desigur nu are putere creatoare, însă aceasta nu-l împiedică să se folosească de „cele deja existente pentru propriile sale scopuri, denaturându-le şi demonizându-le” (p.35). Spre exemplu, pentru a înţelege acest efect, pe care din păcate scriitorul îl explică pe larg în altă carte, din „oglindirea” Academiei din Gondhisapur, îşi „trage seva” bolşevismul. Mi clar, această simpatie se bzează pe o similitudine, analfabetismul din secolul VII este similar celui din Rusia secolului XX. Vorba regelui Solomon: „Nimic nu e nou sub soare” (Prov. XXVII, 20). În ambele situaţii, un strat relativ mic de oameni cultivaţi, deci insuficienţi, se aflau situaţi în marea lor majoritate pe treapta sufletului raţiunie. Ei nu au putut opri introducerea impulsului distrugător al sufletului conştienţei demonizat, nici în secolul VII şi nici până în momentul declanşării revoluţiei din 1917 (cf. p.35-36). Ambele evenimente nefaste au fost provocate înainte de începerea epoca sufletului conştienţei, prin acţiunea spiritelor asurice, mai violente decât spiritele luciferice şi ahrimanice, fapt ce a dus la „intensificarea neobişnuit de mare a forţelor Răului, care s-a manifestat sub forma bolşevismului şi a naţional-socialismului” (p.39-40). Prin faptul că în forţele asurice converg toate acţiunile predecesorilor lor, putem vorbi că abia acum numărul fiarei şi-a găsit împlinirea, Sorat ivindu-se în sfârşit ocazia de a-şi arăta pentru prima dată întreaga-i putere infernală, ca primă apariţie în istorie rezultat a unei activităţi demonice ample desfăşurate în comun, împotriva Eu-lui uman.
Începând cu anul 1988, impulsurile sau atacurile demonice se multiplică exponenţial şi se concentrează asupra Eu-lui uman. Se începe sistematic prin distrugerea consecventă a învelişurilor sale. Aşa se face că trupul e „distrus prin droguri, corpul eteric prin libertatea sexuală totală, ca şi prin faptul că perversiunile cele mai rele sunt considerate normale, iar în corpul astral se implantează, mai ales prin reclame, cinematograf şi televiziune, înclinaţia spre toate felurile de agresivitate” (p.41). Internetul nu este amintit aici, dar cred că pe lângă efectul său benefic îşi are locul de frunte devansându-le fără probleme pe celelalte amintite aici.
Valoarea numerică 666 a literelor ce formează numele Sorat este amintită în cele ce urmează. Nu se va insista asupra ei, mult mai detaliat fiind luată în discuţie în lucrarea recenzată de mine cu câteva zile în urmă a domnului Peter Tradowsky, Chirst şi Antihrist, o abordare mult mai largă ce are în vedere acest aspect. Ce aduce nou Prokofieff e că prezintă cifra 666 ca acţionând pe trei nivele asupra evoluţiei Pământului, după cum urmează:
- „la nivelul cosmic, acest număr reprezintă cele trei categorii de spirite rămase în urmă, prin care Sorat acţionează în cadrul evoluţiei de pe Pământ;
- la  nivelul omenirii, Sorat se amestecă în mod nemijlocit în evoluţia istoriei în ritmul numărului 666, adică în secolele VII, XIV şi de la sfârşitul secolului XX;
- la nivelul individual, Sorat îşi exercită influenţa, în mod deschis, asupra tuturor celor trei învelişuri ale omului, urmându-şi astfel scopul: distrugerea Eului uman” (p.42).
Forşele loiale lui Sorat trebuie văzute peste tot acolo unde civilizaţia actuală suferă distrugeri în planul legăturii Eu-lui cu lumea spirituală (eterică) ce se învecinează cu Pământul, pentru că numai prin această lume Hristos poate fi accesat. Prin împrăştierea ideilor oculte atavice Eu-l uman este „presat” în mod artificial în natura sa fizică (în corp), începând ca treptat să-şi piardă identitatea şi să se identifice cu acesta, nu doar pe tărîmul materialismului obişnuit ci şi pe cel al forţelor de voinţă subconştiente. Ca un rezultat previzibil, el va fi copleşit de forţele animalice, subumane, ce nu au noţiunea de morală, pentru a nu mai vorbi de conştiinţă sau milă, făcându-l practic în stare de a înfăptui orice i se cere. De această stare, evident, sunt responsabile în principal forţele asurice. Ele smulg senzorialitatea din Eu, bucată cu bucată, cuibărindu-se în acelaşi timp în sufletul conştienţei, omul ajungând să-şi ducă existenţa exclusiv în senzorialitate, uitând de toate lumile şi entităţile spirituale adevărate. „Spălarea Eu-lui” devine echivalentul „spălării creierului”. Identificându-se cu animalitatea omul e convins acum de originea sa animală, aşa cum i s-a mai întâmplat sub influenţa spiritelor arhimanice, aportul ideologiei asurice fiind acela că omul va considera aceasta o învăţătură, a cărei norme valorice la va urma întocmai. Practic oamenii „vor trăi ca animalele,... ei se vor afunda în instincte şi pasiuni pur animalice” (p.43), afirmă Rudolf Steiner. Ideologia asurică şi instinctul animalic, sunt cele două forţe care aduc presiune asupra Eu-lui. Aproape metaforic, Sorat caută „să înlocuiască Eul uman printr-o fiinţă demonică supusă lui (adică „ideologia”, practic demonul să gândească în locul tău, părând că ţi se supune făcându-ţi toate voile, când de fapt acţionezi liber, nefiind necesar să ceri aprobarea cuiva – n.n.), pe de altă parte, încearcă să-l facă accesibil influenţei sale prin forţele instinctuale puse în mişcare numai de o voinţă animalică, spre a smulge apoi din el bucată cu bucată şi a-şi fortifica astfel, prin substanţa furată Eului, propriul său imperiu demonic” (ibidem). Răpeşe Eu-lui capacitatea de a se apropia de lumile spirituale. Îl obligă să privească veşnic în jos, singura direcţie pe care o va înţelege şi implicit o va accepta. „Instinctual”, Eu-l astfel viciat va naşte ura împotriva atât a noţiunii de spiritualitate, cât şi împotriva spiritualităţii însăşi, chiar şi împotriva lui. Este acesta echivalentul „morţii celei de-a doua” din cartea Apocalipsei (XX, 6), e ura ce neantizează nu materialul, care oricum nu contează, ci întreaga natură spirituală împreună cu tot ceea ce implică ea. Pe drept cuvânt se poate afirma că aceşti oameni sunt posedaţi de spiritele lui Sorat, aceasta cu suficient timp înainte de încheierea secolului XX. Există deci un tipar al persoanelor posedate de spiritele lui Sorat. Despre ei cu greu se va putea spune că sunt oameni cu adevărat, poate doar din punct de vedere exterior, însă în interior ei pot fi descrişi ca nişte „naturi ardente, puternice, cu accese de furie, având în afectele lor furia distrugerii. Şi vor avea o faţă pe care se va vedea şi în mod exterior că este una de fiară. Oamenii soratici vor putea fi recunoscuţi şi în mod exterior, ei nu numai că vor batjocori totul în modul cel mai îngrozitor, ci vor voi să combată şi să târască în noroi tot ceea ce este spiritual” (p.44-45), încheie Rudolf Steiner. La fel de bine ne putem întreba odată cu autorul, „în ce măsură sunt aceştia „oameni reali” şi nu demoni încarnaţi sau animale sălbatice cu chip de om?” (p.45).  Starea aceasta este rezultatul unui rău care nu a avut nevoie de o ideologie şi propagandă elaborată, ci, din contră, a fost pusă în practică o abordare directă, personală a demonilor asupra fiecărui Eu în parte, ce a avut în prim plan menţinerea exacerbată a instinctelor animalice. Din această cauză, acest rău nu poate fi învins prin nici unul dintre mijloacele exterioare cunoscute, „ci numai prin mijloace spirituale, despre care vom vorbi mai târziu” (p.46). Autorul nu manifestă optimism atunci când afirmă că „nu va exista nici o posibilitate de a-i împiedica să facă rău pe oamenii care sunt posedaţi de demonii lui Sorat şi care, de aceea, au pierdut singurul lucru care-l face pe om să fie om” (p.47).
În conferinţele sale despre Apocalipsă, Steiner aminteşte de versetul biblic în care se vorbeşte despre o ceată de lăcuste cu feţe de oameni care se ridică din aburii abisului. Aflaţi sub conducerea unei fiinţe demonice Abaddon („distrugătorul”), se vor năpusti asupra omenirii. Rudolf Steiner crede că semnificaţia ocultă a acestei imaginative reprezentări este aceea care reprezintă grupul de oameni cărora le-a fost răpit Eu-l uman, posedaţi iremediabil de spiritele aservite lui Sorat. Aceştia formează armata lui Antihrist. Acţiunea lor va provoca un sentiment de groază pe care lumea nu l-a cunoscut de la apariţia ei: „În zilele acelea oamenii vor căuta moartea, dar nu o vor afla. Ei vor dori să moară, însă moartea va fugi de ei” (Apoc. IX, 6).
Dar uneori, acolo unde sporeşte răul, insesizabil dar progresiv, binele îşi face simţită prezenţa: „...acolo unde forţele Răului speră să-şi poată arăta cu deosebit succes puterea lor întunecată, ele se dovedesc a fi – în mod neaşteptat pentru ele înseşi – cel mai vulnerabile” (p.49). Paradoxul constă în aceea că întregul lor calcul stă în aceea că Răul se pune pe sine pe primul plan, ignorând cu desăvârşire acţiunea Binelui, pe care oricum o consideră de neînţeles. Practic, Răul e orb în faţa Binelui, după cum Binele are nevoie de participarea omului pentru a înţelege acţiunile Răului. Mai pe româneşte, dacă Răul e orb, Binele e miop.
Aparentul paradox în opoziţia omului în faţa Răului constă în aceea că Eu-l e capabil cu toată esenţa sa fină şi expusă, să învingă maleficitatea „tocmai acolo unde acesta crede că aproape şi-a atins scopul – acela de a-l avea şi de a-l lua cu totul în stăpânire” (p.50), aceasta pentru că „numai Eul poartă în el forţa cea mai înaltă de învingere a Răului” (ibidem), prin urmarea Binelui.
Astfel se face că începând cu cea de-a treia apariţie istorică a numărului 666 în istoria omenirii, acesteia i se acordă o şansă unică de a se ridica împotriva Răului şi de a-l învinge. Ea rezidă din o adevărată cunoaştere a lui, creând în suflet capacitatea de a i se împotrivi, iar din neurmarea acestuia, Eu-l îşi păstrează libertatea şi implicit dreptul la evoluţie. Totul se dezvoltă pe trei planuri:
„În gândire – Cunoaşterea Răului.
În simţire – A spune „Nu” Răului.
În voinţă – Crearea Binelui” (ibidem).
Secolul XXI e reprezentativ pentru cunoaşterea demonolgiei antroposofice prin aceea că acum se va produce încarnarea lui Ahriman pe pământ, stare ce se află în legătură directă cu cea de-a treia repetare a numărului 666. Steiner afirma că încarnarea demonului vine să verifice maturitatea spirituală a omenirii din epoca sufletului conştienţei. Evident se va folosi de o serie întreagă de tendinţe (spre rău) ale civilizaţiei actuale, spre a-şi produce cel mai prielnic moment pentru întrupare. Tendinţele, sunt de fapt semne, patru la număr pe care demonologia antroposofică le descrie destul de clar. Avem astfel:
„1. Triumful ştiinţei materialiste aproape nelimitată exercitată... în viaţa economică şi în domeniul capitalului.
2. Preocuparea unilaterală de Evanghelii, care nu duce la vieţuirea lui Christos celui adevărat, ci numai la o halucinaţie a Sa.
3. Toate formele de naţionalism, precum şi supunerea la principiul „sânge şi pământ”.
4. Orice fel de programe politice şi de sloganuri ideologice” (p.51).
Este clar că vorbim de un cumul de forţe demonice diferite ce acţionează concomitent şi în colaborarea pentru a îndeplini obiectivul încarnării lui Ahriman. Din acest motiv, „li se poate opune rezistenţă numai printr-o cunoaştere concretă a naturii, originii şi scopurilor lor, adică printr-o înarmare cu o cunoaştere ocultă concretă a lor, care poate fi dobândită doar prin ştiinţa spirituală” (p.52). Asupra acestui aspect, autorul va insista pe larg în capitolele finale. Se revine mai apoi, prin citarea lui Steiner, asupra faptului că oamenii, doar ei, pot cunoaşte în mod real şi complet misterul răului: „Numai oamenii pot avea o cunoaştere a tainelor demonilor. Zeii (puterile cereşti ca îngerii, arhanghelii etc. – n.n.) aşteaptă aceste taine, pe care oamenii li le aduc... Printr-o asemenea jertfă, adusă de oameni zeilor, a tainelor smulse de la demoni, poate fi abătută o acţiune întunecată a acestor demoni în aşa fel încât acolo unde a domnit întunericul să se poată aprinde iar lumina spirituală” (p.52-53). Din păcate sunt prea puţin oameni spiritualizaţi care să transmită „taina” demonică mai departe, fapt ce se constată din manifestarea virulentă a Răului în lume. Până la urmă, inevitabila venire a lui Ahriman e o încercare dură dar necesară pentru progresul spiritului uman. Mă întreb, evident inutil, dacă nu putea fi pusă la punct o altă formă de progres mai puţin distructivă sau chiar de loc. E greu de crezut că rostul unei acţiuni de asemenea amploare, cum e încarnarea lui Antihrist e menită pentru cunoaşterea intenţiilor ascunse ale demonilor, după cum susţine imediat mai jos autorul. Dacă Eu-l uman îl va alege pe Hristos, va ieşi victorios din confruntarea cu Ahriman şi acoliţii săi, fortificându-şi tot o dată forţele şi implicit evoluând pe scara ierarhiei spirituale, aşa cum karmic îi este scris. Iniţierii demonice, de care au parte cei care se închină lui Ahriman, i se poate opune cunoaşterea ocultă creştină (rosicruciană) adevărată a cărei iniţiator este evident Rudolf Steiner (cf. p.54-55).
Pentru că arhanghelul Mihchael, ca trimis din partea luminii, e conducătorul spiritual al acestei epoci, Procofieff purcede la a ne oferi câteva detalii pe care numai ştiinţa spirituală ni le putea da. Michael, „după ce se ridică la rangul de Spirit al Timpului, în cea de-a doua jumătate a secolului XIX,... a trebuit să dea o luptă grea cu spiritele ahrimanice ale întunericului, cu spiritele pe care în jurul anului 1879 le-a prăbuşit din sferele superioare în lumea pământească. Aceste spirite ale întunericului au devenit apoi, în secolul XX, după ce pătrunseră în omenire, ispititoarele diferitelor naţionalisme din zilele noastre..., motiv pentru care formele de şovinism, naţionalism şi rasism constituieo luptă împotriva Impulsului michaelic, care se adresează întotdeauna numai Eului individual şi niciodată învelişurilor omului, care determină apartenenţa lui la un grup sau altul (corp astral) sau la un anumit popor (corp eteric)” (p.55-56).
Ca o concluzie la finalul acestui capitol (Impulsul Christic şi dubla înfăţişare a Răului. Marea decizie a omenirii), este evident că pentru lupta cu succes împotriva Răului, „omul trebuie să se confrunte cu fiinţele demonice în mod activ, în propriul său suflet”(p.57-58), în sensul autocunoaşterii şi autodesăvârşirii, elemente spirituale ce pot fi dezvoltate corect printr-o continuă autoeducaţie. Prin toate acestea, se poate rezista ispitei lui Sorat, deoarece ele Îl implică şi Hristos eteric, care se implică activ în salvarea Eu-lui uman.
În cel de-al doilea capitol, autorul vrea să clarifice diferenţele statuare ale îngerilor şi ierarhiilor, aceasta pentru că au apărut anumite neînţelegeri cu privire la statutul ierarhiilor cereşti în momentul în care, din ele, unele fiinţe au căzut. Toată această discuţie se axează pe ce-a de-a treiaierarhie cerească, cea care se află în imediata apropiere a omului, formată din îngeri, arhangheli şi arhai, unii care au acceptat evoluţia, iar alţii care au refuzat-o,devenind demoni.
La rândul ei, ierahia a treia e formată din trei tipuri de fiinţe, toate fiind însă inter-conectate.
Ierarhia a III-a
Îngerii păzitori reprezentaţi de: îngeri, arhangheli şi arhai;
Arhanghelii, spirite ale popoarelor, conduc peste: spiritele formei, spiritele mişcării şi spiritele înţelepciunii;
Arhai, spiritele timpului, conduc peste: spirite ale voinţei, heruvimi şi serafimi.
În conformitate cu această poziţionare, rezultă că „spiritele situate mai sus ale ierarhiei a treia, arhanghelii şi arhai, se unesc, de regulă, prin îngerii care-i slujesc, cu omul, sarcina lor fiind aceea de a pune în acrod karma individuală a omului cu karma poporului său şi a epocii sale” (p.61). Mai mult, uneori, arhanghelii şi arhai, pot în anumite condiţii să se adreseze direct vieţii interioare a omului, acţionând direct asupra sufletului său. Acesta este şi motivul pentru care Steiner le numeşte „spirite ale sufletului”. În schimb spiritele peste care conduc arhanghelii, nu intră deloc în contact cu sufletul omului, aceasta pentru că puterea lor e mult mai mare decât suportabilitatea sufletului nostru, motiv pentru care aceşti îngeri acţionează „numai în învelişurile corporale ale omului, dar aici activitatea lor rămâne cu totul inconştientă pentru om” (ibidem). Situaţia se repetă şi la spiritele subordonate ahai-lor. Pentru a intra în contact cu oamenii, ele se folosesc de spiritele ierarhiilor inferioare.
Important de asemenea de reţinut este că deosebirea „dintre spiritele celei de a treia şi spiritele primelor două ierarhii constă în faptul că prima a atins treapta de om în cadrul evoluţiei de care ţine şi omul (îngerii şi-au primit Eul pe vechea Lună, arhanghelii pe vechiul Soare, iar arhaii pe vechiul Saturn). Ierarhiile suprioare, însă, începând cu exusiai şi până la serafimi, şi-au atins „treapta de om” a lor (aceea a Eului individual) în lumile cosmice care au precedatepoca vechiului Saturn” (p.62). Îngerii, arhangehilii şi arhaii intră deci direct în viaţa oamenilor, căci fără acţiunea lor nu ar fi posibilă nici conducerea  individuală a oamenilor (prin îngeri) şi nici a popoarelor (prin arhangheli), după cum nu ar exista nici un control asupra epocilor dacă nu ar interveni arhaii.
Dincolo de aceste fiinţe superioare, „în toate ierarhiile există entităţi rămase în urmă, dar în fiinţa interioară a omului pot pătrunde direct numai entităţile celei de a treia ierahii (doar îngerii, arhanghelii şi arhaii decăzute ce primesc nume noi – n.n.), adică spiritele luciferice, arhimanice şi asurice” (p.62-63). Ele îl duc pe om în ispirtă, după cum urmează: Lucifer îl îndeamnă pe om la mândrie şi trufie, Ahriman la minciună şi frică, după cum Asuras la cruzime oarbă. Spiritele malefice ale „formei”, ale „mişcării” şi ale „înţelepciunii”, la fel ca cele bune, nu se pot apropia de om direct, dar le vom regăsi în manifestările violente ale materiei, mai precis în „fenomene cum sunt cutremurele, erupţiile vulcanice, inundaţiile, incendiile de mari proporţii şi alte catastrofe naturale de acest fel” (p.63). Scopul lor evident este acela de a aduce oamenilor suferinţă şi moarte. Unele din acestea, ca o paranteză, au dărâmat în trecut casa peste copii dreptului Iov, ucigându-i pe toţi. Activitatea lor este incomparabil mai slabă decât ispitirile de natură morală ce vin de la spiritele malefice ale „voinţei”, „heruvimilor” şi „serafimilor”, subordonaţi lui Asuras (ce reprezintă un grup de demoni cu o personalitate comună).
Foarte interesant este că „singura fiinţă care ţine de o ierarhie mai înaltă decât cea de a treia şi totuşi poate să exercite o influenţă distrugătoare asupra lumii interioare (morale) a omului este Sorat sau demonul solar” (ibidem). Autorul recunoaşte că „fiinţa şi originea sa cosmică rămân, totuşi, un mister, pe care nu-l dezvăluie nici Apocalipsa, nici ştiinţa spirituală a lui Rudolf Steiner” (p.63-64). Se ştie, aşa cum s-a mai amintit, că Sorat e adversarul Mielului, de unde rezultă în chip logic că „în lumea spirituală Sorat nu acţionează în primul rând împotriva omului, ci împotriva celui mai înalt spirit solar, Christos” (p.64). Practic, e adversarul Soarelui şi implicit al Pământului protejatul său. La rândul său Soarele este sediul Arhanghelilor şi a spiritelor subordonate lor, spirite care în Meditaţia Pietrei Fundamentale, despre care se va vorbi la final, sunt numite spirite ale luminii, cărora Sorat, ironic, demon solar, li se opune în cosmos ca spirit al întunericului total. Dacă Hristos se afirmă pe Sine ca „Eu sunt”, Sorat, ca oponent, Antihrist, se afirmă în sens esoteric ca „cel ce neagă Eul” (cf. p.64). Din acest motiv, oamenilor Sorat le atacă Eu-l, dar atacul său se îndreaptă şi „împotriva creatorilor săi, adică împotriva spiritelor ierarhice care i-au dăruit omului Eul său individual” (ibidem), acesta constituind un element de noutate. Cu alte cuvinte Sorat este de asemenea adversarul principal al „elohimilor solari sau al spiritelor formei, care sunt „taţii” cereşti adevăraţi ai omului, ca fiinţă înzestrată cu Eu” (ibidem). Pentru atcacul asupra omenirii, Sorat se va sluji de duhurile rele subordonate lui, autorul relund din aspectele discutate mai sus, motiv pentru care nu voi insista asupra lor, rolul important al magiei negre şi albe fiind din nou evidenţiat (cf. p.65-66).
Conform demonologiei şi hristologiei antroposofice, Hristos, ca reprezentant al omenirii, ce se află în centrul ei, se prezintă în acelaşi timp şi ca „un echilibru între Lucifer şi Ahriman” (p.67), de altfel forţe malefice. Tot în acest echilibru intervine şi Michael, conducător al epocii noastre, aceasta pentru a contrabalansa asaltul spiritelor lui Sorat asupra Eului uman.
Atacul fiinţelor luciferice şi ahrimanice este unul „tridimensional” (stânga-dreapta, sus-jos, înainte-înapoi), adică unul primit din toate părţile. Influenţa lor se vrea a fi una generală, motiv pentru care adesea intră în conflict, cu toate că fiecare are partea lui, Lucifer acţionând din stânga, faţă şi de sus în jos, Ahriman din dreapta, spate şi de jos în sus, ajungând la un moment dat să se ciocnească şi de aici conflictul, căci dorinţa evidentă e aceea ca unul singur să posede tot. Aici apare intervenţia ierarhiilor divin-spirituale care conduc evoluţia pământului şi care împiedică conflictul celor doi în corpul uman. Din acest motiv s-au stabilit limite clare pentru Lucifer care nu poate înainta decât până la cutia toracică şi până la vertebra cervicală, cea pe care e aşezat creniul omului, după cum Ahriman, doar până la coloana vertebrală şi la diafragmă. Deci, „în ambele cazuri Lucifer şi Ahriman nu se pot întâlni, ca să zicem aşa, în mod direct, ci numai trimitându-şi impulsurile printr-un spaţiu care nu le aparţine şi în care ei nu pot să pătrundă” (p.71), aceasta cu toate că principala luptă „se dă în primul rând pentru inima omului, centrul fiinţei sale, fiindcă acest spaţiu intermediar cuprinde tocmai regiunea de mijloc, aceea a inimii” (ibidem).
Mai există un motiv pentru care puterile spirituale nu permit acţiunile potrivnice ale acestor fiinţe şi anume acela că „cele trei direcţii spaţiale din om amintite sunt legate într-un mod deosebit de activitatea gândirii, simţirii şi a voinţei, dintre care numai gândirea a fost pusă cu totul la discreţia omului şi aceasta înseamnă şi că ea a devenit o gândire pe deplin omenească sau pământească, pe când simţirea şi voinţa nu-i aparţin total, ci în parte se mai află încă în puterea entităţilor din ierarhiile superioare” (p.71-72). Inevitabil acest aspect îmi aminteşte de o credinţă angeo-demonologică creştină din primele secole (împrumutată şi ea desigur) în care simţirea şi voinţa pot fi posedate de îngeri şi de demoni, ele influenţînd puternic libertate de gândire a omului. Teoria este expusă în lucrarea Păstorul lui Herma, apărută în aşa-numita perioada păriţilor apostolici, adică undeva în primul veac creştin.
Regiunea inimii ca centru al fiinţei umane, pentru că se află în strânsă legătură cu Eu-l superior, se mai numeşte şi spaţiul sfânt. Din acest motiv, „pierderea acestui spaţiu, în urma cuceririi sale de puterile adverse, lucru pe care caută să-l facă mai ales Sorat şi demonii aserviţi lui, ar avea nişte urmări cu adevărat fatale pentru evoluţia omenirii” (p.76), în sensul că, aşa cum s-a mai afirmat, omul riscă să-şi piardă Eul individual, „care n-ar mai putea în învelişurile sale pământeşti, după care acestea, părăsite de „Domnul” lor (Kyrios), ar cădea pradă spiritelor adverse” (ibidem). Un astfel de Eu transformat în rău îngroaşă rândul cetelor de lăcuste cu chip de om descrise în Apocalipsă şi despre care s-a  şi vorbit mai sus. Evident atacul poate fi contrabalansat. Steiner „arată că omul poate să-şi dezvolte mai departe şi să-şi spiritualizeze inteligenţa (inteligenţa cosmică a lui Michael, care în om devine pământească) şi chiar să dobândească posibilitatea – cu ajutorul exerciţiilor spirituale antroposofice –, de a o duce în lumea astrală” (p.80), inima umană rămânând în continuare lăcaşul lui Michael şi Hristos. În mod normal, dată fiind sorgintea divină, Michael ar trebui să domine, fără să posede, inima omului, fiindcă numai aşa poate duce la îndeplinire misiunea pe pământ, aspect evidenţiat şi de Rudolf Steiner: „Înainte, oamenii înrudiţi cu Michael îl vedea... desfăşurându-şi activitatea în sfera spirituală; acum ei ştiu că trebuie să-l lase... să locuiască în inimă; acum ei îi închină viaţa lor spirituală întemeiată pe gânduri” (p.81). Gândurile înalte eliberează regiunea capului, deschizând inima spre benefica influenţă a arhanghelului. Inima devine gând şi astfel spiritualizată se transformă în organul de percepere al „cuplului” Michael-Hristos. Spiritele luciferice şi arhimanice dacă ar încerca să ia cu asalt o asemenea inimă, s-ar mântui, pentru că prezenţa celor doi în om reprezintă copia microcosmică a macrocosmosului spirituale, cu toate influenţele sale benefice, mântuitoare (cf. p.82). Acest spaţiu „al inimii poate fi numit şi un spaţiu moral, fiindcă prin natura sa, el nu este accesibil forţelor Răului” (p.83). Numai aici omul poate transforma în mod real Răul în Bine, „în sensul principiului fundamental al misteriilor maniheene, care se exprimă în cuvântul „Iubeşte Răul bine!” (ibidem).
Dacă omul va alege să nu facă  uz de posibilitatea spiritualizării gândirii, „atunci puterile adverse vor depăşi, mai devreme sau mai târziu, limitele care le sunt impuse şi vor pătrunde în regiunea din mijloc, în „regiunea inimii”, şi îl vor lua cu totul în stăpânirea lor” (p.84).
Importante aici sunt următoarele precizări ce au în vedere luarea în comun, în posesie a spaţiului inimii de căre Lucifer şi Ahriman, care, din acel moment, încep a duce o acţiune comună, cu toate că, „din numeroasele comunicări ale ştiinţei spirituale se ştie că, în general, Lucifer şi Ahriman luptă neîncetat unul împotriva celuilalt” (p.85), însă „există, totuşi, un domeniu din cosmos în care ei colaborează. Este aşa-numita „sferă a opta”sau sfera Răului cosmic” (ibidem), pe care o formează împreună. Ca o paranteză, în numeroase basoreliefuri asiro-babiloniene întâlnim demoni ce luptă unul împotriva celuilalt, dar nu pentru a înfaptui în vreun fel binele, ci pentru a produce primul răul. Supremaţia constă în a fi întâiul în cel mai profund rău. În sfera a opta a Răului (autorul nu spune de unde această catalogare), „Lucifer introduce în mod nelegitim în evoluţia de pe Pământ imaginaţiunile, păstrate de el, ale vechii evoluţii lunare, iar Ahriman le umple cu substanţă pământească materială, care ia astfel un caracter fantomatic” (ibidem). Practic, întreaga sferă eproiecţia unei lumi fantomatice, echivalentrul materialităţii în faţa spiritualităţii: imagini umplute cu materie. Se crede că „unui om aflat sub influenţa sferei a opta lumea spirituală îi apare ca un fel de dublu mai rarefiat al fizicului” (ibidem), după cum „oamenii care, în epoca cea mai recentă, vorbesc de o materie spirituală, de atomi suprasensibili, de electricitate spirituală etc., sunt sub influenţa ei” (ibidem). Ochiul sufletului, suferă de miopie. Aici se produce şi iniţierea în materialismul ocult, mult mai periculos decât materialismul obişnuit, căci aduce un element nou „clarvederea vizionară”, un produs profetic luciferic de care lumea de astăzi este plină. Un clarvăzător al sferei a opta nu mai deţine libertate, pentru că elementul voinţei lui libere este ocupat de clarvederea vizionară. Când este preluat de Ahriman, se produc acele stafii care populează întreaga sferă, un produs artificial al minţii bolnave. În renaştere, mi-aş permite să adaug, Paracelsusl aminteşte de o situaţie asemănătoare, el afirmând că mintea omului poate produce fantome. Treptat, întreaga omenire poate fi înghiţită în această sferă, dacă spaţiul liber din torace unde se află inima, ar fi cucerit de cei doi demoni, tăind astfel orice legătură între om şi Eul său superior. Căderea liberă a omului ce nu-şi păzeşte inima este una liberă, ea nesfârşind odată cu posesiunea lui Lucifer şi Ahriman, ci continuând spre o formă mult mai agravată prin puterile asurice, spre finalul său, în abisul deschis de demonul solar Sorat.
Atacurile nu se desfăşoară fără ca omul să nu primească „semne” din partea lor, căci el va simţi „mai întâi în propria sa fiinţă o activitate intensificată a puterilor luciferice şi ahrimanice” (p.87), în sensul că mişcarea spiritelor luciferice va fi simţită în corpul astral al omului, ca ispitiri mai ales în timpul somnului şi uneori producând nişte stări vizionar-mediumice. Interesant cât de mult se asemamănă acestea cu ispitirea isihaştilor, pentru că ele „vor căuta să-l determine pe om, apărându-i sub tot felul de înfăţişări minunate... să de ascultare intenţiilor şi scopului lor... vor merge înaintea lui, drept mari ispititori. În loc de Christosul eteric, un asemenea om va vedea în lumea spirituală doar nişte îngeri luciferici, care-i vor apărea, însă, drept nişte făpturi de o frumuseţe şi o măreţie neobişnuite” (ibidem). Ei vor apărea în vise şi în stări clarvăzătoare, prezentându-se deci ca fiinşe indescriptibil de frumoase, pe care omul le va identifica greşit cu trimişi ai cerului, cărora le acordă o deplină admiraţie ce se transformă în fanatism şi de aici dependenţa necondiţionată. Avem de-a face cu idolatria angelică atât de mult întâlnită în zilele noastre, mai ales prin cărţile care ne îndeamnă cum să intrăm în legătură şi să ne facem prieteni cu arhanghelii şi cu îngerii Cerului. Acestea sunt manifestările spiritelor luciferice. Cele ahrimanice, dacă vor lua în stăpânire spaţiul interior al omului îşi vor exercita influenţa asupra corpului său eteric, într-o manifestare ce rămâne insesizabilă voinţei umane, ce ajunge să fie posedată pe nesimţite de ele. Treptat, un om astfel infestat îşi va pierde pas cu pas libertatea individuală, transformându-se într-un animal înzestrat cu gândire.
Avem în final, două tipuri de oameni demonizaţi, pentru că „unii sunt induşi în eroare de nişte fiinţe luciferice, despre care ei cred că sunt Christos, îngeri şi alte fiinţe bune ale lumii spirituale, motiv pentru care le vor da ascultare fără să opună nici o rezistenţă; ceilalţi sunt posedaţi de nişte spirite ahrimanice care acţionează în voinţa lor şi, prin aceasta, le dirijează faptele, fără ca ei să-şi poată da seama de adevăratele motive ale acestora” (p.88). Rudolf Steiner merge chiar mai departe, arătând că aceste categorii sunt specifice unor regiuni geografice ale Pământului. Prokofieff afirmă că „asemena oameni, care sunt posedaţi în subconştientul lor (în voinţă) de nişte demoni ahrimanici, fără a şti, însă, nimic de acest lucru, urmează să apară în general, în Vest. Iar oamenii care sunt induşi în eroare de nişte fiinţe luciferice, care le apar, în viziunile lor, drept îngeri de o frumuseţe indescriptibilă, pot fi întâlniţi mai ales în Estul Europeii şi înspre Asia” (ibidem). Dată fiind starea conflictuală permanentă dintre cele două „curente”, nu se exclude ca din cauza lor să se producă un al Treilea Război Mondial, pentru că cele din vest produc o sete nemărginită de dominaţie mondială, ce intră în conflict cu „dogma” celor din est, ce izvorăşte dintr-o „nevoie neţărmurită dea avea o misiune, de a-şi răspândi concepţiile despre lume, religioase şi spirituale, rămase din vremurile vechi, care de mult nu mai corespund nici ţelurilor, nici sarcinilor epocilor actuale” (p.88-89). Lipsa spiritualităţii luciferice încearcă un surogat spiritual ce merge pe linia actuală a „New Age”-ului, dar şi a practicilor mediumnice extrem de răspândite astrăzi. Un spirit uman dezorientat şi decimat de acţiunea demonică, e pregătit pentru posedare lui de către spiritele asurice şi a lui Sorat, căci numai într-o astfel de stare decăzută li se deschide acestora drumul de acces spre civilizaţia pământească. Pentru aceasta este de o importanţă vitală misiunea arhanghelului Michael, din evoluţia cosmică ce pregăteşte la rândul său apariţia lui Hristos în corpul eteric, care nu va trece neobservată de către oameni şi care va deveni un bun al întregii omeniri. Michael este acela care „duce în epoca noastră o luptă cu demonii ahrimanici, spre a-i pregăti Christosului eteric calea spre omenire” (p.90). Lupta dintre aceste forţe e proiectată asupra microcosmosului prin toate catastrofele, războaiele şi crizele care au loc azi în lume, „o expresie exterioară a luptelor interioare din om, iar câmpul de luptă este inima sa” (p.91).
Pentru secolul XX, bolşevismul poate fi considerat, alături de instaurarea nazismului în Germania lui Hitler, cea mai de succes şi plină de dispreţ faţă a Răului pornită împotriva omenirii. Ambele mişcări, nu doar bolşevismul, după cum consideră autoru, cred eu că nu au dispărut până acum. Rezultă că, sub forma unei definiţii foarte clare, Prokofieff are dreptate atunci când spune că „Răul nu e un fenomen al naturii, nici al lumii sociale din jurul nostru, el e un fenomen care apare în interiorul sufletului uman şi, de aici, acţionează în viaţa socială” (p.93), motiv pentru care el merită studiat din perspectiva antroposofiei. Mulţumită acestei ştiinţe, se pot distinge patru straturi sau forme ale Răului privit deci ca fenomen. Astfel avem:
1. Răul istoric a cărui evoluţie istorică este dată de direcţia bolşevismului şi e strând legată de tragedia Primului Război Mondial. Implicaţiile lui Rasputin în limitarea Răului bolşevic e văzut ca o mişcare de bun augur de către autorul nostru (cf. p.95-96).
2. Răul lojelor şi societăţilor secrete din Occident, care au existat înainte de primul Război Mondial, dar şi după cel de-al doilea, Rusia afându-se sub oblăduirea lor. De aici şi destinul ei tragic: bolşevismul (cf. p.97-98).
3. Răul metaistoric începe cu Academia de la Gondhisapur, despre care am discutat, care dorea trezirea forţată, o „apariţie pretimpurie” a sufletelor conştiinţei, ce trebuiau să ajungă la apogeu, mult mai târziu, abia la mijlocul mileniului trei, urmau ca ele să fie forţare la o ivire pripită în lume (sec. VII); necoapte fiind, efectul unei astfel de existenţe (avortate) ar fi fost fatale pentru ele. Se reiau în discuţie apariţia islamului ce contrabalansează mişcarea academiei, precum şi impunerea dihotonismului în locul trihotonismului, de cel de-al optulea Sinod Ecumenic de la Constantinopol în anul 869, ce a reprezentat un rezultat al acţiunii lui Sorat asupra Bisericii cu scopul de a duce spre materialism sufletele, prin eliminarea elementelor spirituale ce înnobilează sufletul. Rezultatul a fost uşoara ascensiune de mai târziu a bolşevismului, o expresie modernă a vechii academii (cf. p.98-100).
4. Răul pur spiritual, la originea căruia stă prăbuşirea spiritelor întunericului, ce au refuzat evoluţia. Dintre cele care au primit evoluţia, se aminteşte de arhanghelul Michael, „care s-a înălţat în ultima treime a secolului XIX la rangul de Spirit al timpului, iar la rangul de arhai şi de atunci este, pentru trei-patru secole, cel mai mare spirit al timpului, care conduce omenirea” (p.100-101). Rudolf Steiner este şi mai precis cu privire la acest din urmă eveniment, el afirmând că, „anul 1841 e momentul în care Michael începe să se înalţe în ierarhia arhailor” (p.101). Este etapa care marchează începutul luptei cu spiritele ahrimanice, „care îşi desfăşoară activitatea în sfera spirituală învecinată cu Pământul, acolo unde Michael trebuie să-şi ia în primire misiunea” (ibidem). Lupta sa durează până în anul 1879, „când apar zorii epocii michaelice, el voind să purifice această sferă spirituală de demonii ahrimanici” (ibidem), pe care i-a prăbuşit pe... Pământ, adică în sufletele umane. O luptă ce îşi are structura sa temporală, după cum crede pe bună dreptate Rufolf Steiner. Ea începe în anul 1841, anul înălţării lui Michael la rang de arhai, an sau perioadă (1841-1917) în care a luat pe Pământ naştere atât marxismul cât şi boşevismul. Începând cu anul 1879 se produce un moment de răscruce, iar după 1917 lupta lui Michael cu balaurul se întoarce de unde a plecat, adică se reia, căci pe pământ (în Rusia), se instalase deja bolşevismul.
Conform părerii autorului existenţa lui Lenin e strâns legată de căderea demonilor. Iată cum motivează el aceasta: „El s-a născut în anul 1870 la Simbrisk, un oraş situat pe cursul inferior al râului Volga, în regiunea unde se refugiaseră din punct de vedere eteric acele entităţi demonice, pe care, în conferinţa sa „Imaginaţiune despre Europa”, Rudolf Steiner le-a desemnat drept fauni şi satyri degeneraţi ai Greciei antice. Ei au decăzut, în regiunea de la Est de Urali şi de Volga, devenind nişte fiinţe pur ahrimanice, care apoi s-au unit, printr-un fel de căsătorie cosmică, cu alte fiinţe astrale, purtătoare ale intelectualităţii occidentale, care erau un amestec de intelect luciferic strălucit şi de voinţă ahrimanică foarte puternică. De asemenea fiinţe au fost posedaţi apoi în special nişte oameni cum a fost Lenin” (p.102). El a propus pseudo-ştiinţa numită leninism, ce-l avea să-l „nască” pe omul nou (lipsit de Eu şi supus lui Sorat), printr-un fel de „iniţiere” materialistă, atee, care se ridică din abisul fiarei apocaliptice spre lumea noastră. Prin „Partidul Comunist al Uniunii Sovietice” se urmărea grăbirea înrobirii Eu-lui uman. Membrii partidului „aveau sarcina de a găsi împreună modul în care sarcina primită putea fi îndeplinită cel mai rapid şi mai eficient. Pentru aceasta, era nesesar ca ei să-şi dezvolte două facultăţi sufleteşti. Una dintre ele poate fi numită o inteligenţă eliberată de orice sentiment... cu totul lipsită de conştiinţă... sezvoltată consecvent în cadrul educaţiei marxiste... a doua facultate era voinţa criminală de a nu te da înapoi de la nimic, pentru a îndeplini sarcinile primite” (p.103). Toate aceste aspecte sunt imaginile”pe dos” ale unei adevărate iniţieri, după cum pentru liturghie există „liturghia neagră”. Printr-o astfel de iniţiere demonică, sau calea iniţierii soratice cum o mai numeşte autorul, „partea din mijloc a sufletului uman, simţirea şi conştiinţa umană, erau eradicate treptat” (p.104). Prin teroarea executată de sus în jos asupra membrilor de partid, „Răul ajunsese la limita puterilor sale de a primi inspiraţii ahrimanice, acela care ajunsese la limita inumanului, acela devenea inutil, lucru care, în majoritatea cazurilor, însemna eliminarea sa fizică” (ibidem) şi de aici valul de epurări violente ce străbătea partidul comunist. Toate acestea datorită cuplării în acţiuni a unei fiinţe rafinate (luciferice), cu una animalică (ahrimanică), ce duce, dacă nu sunt luate măsuri, la distrugerea integrală a părţii din mijloc a fiinţei umane.
Prin comparaţie, dacă „Academia de la Gondhisapur a încercat să grăbească începutul epocii sufletului conştiinţei în evoluţia omenirii, Iniţierea bolşevică a arătat într-un mod îngrozitor cum poate să fie împiedicată dezvoltarea sufletului conştienţei şi cum forţele sale pot fi aduse în stăpânirea Răului apocaliptic” (p.105). Evident că într-un suflet ajuns la o asemenea stare de demonizare, Eu-l nu îşi mai are sensul, omul pierzând odată cu el, totate calităţile sale omeneşti, ofeirte prin evoluţie şi de aici toate faptele înfiorătoare săvârşite în perioada bolşevică.
Pe de altă parte, Conciliul de la Constantinopol, asupra căruia autorul cred că revine a treia oară, semn că lucrurile sunt foarte grave, „a înceţoşat atât de mult conştiinţa umană, încât de atunci înainte spiritul omului n-a mai fost privit decât ca o funcţie a sufletului său” (ibidem). Răul a reuşit să transmită în anonimat existenţa Eu-lui individual şi nemuritor al omului – ce „are o legătură fiinţială, originară cu lumea spirituală” (p.106) – , acoperindu-i măreţia şi minimalizându-i până la extinţie importanţa. Rolul acestei decizii a conciliului este foarte important căci acceptat fiind integral de ortodoxie şi deci de populaţia Rusiei, a putut oferi cale liberă atacului bolşevic şi implicit a forţelor demonice spirituale din spatele lui.
Ştiinţa spirituală (antroposofia creştină) areîn vedere apropiata încarnare a lui Ahriman, ce va concentra într-un întreg focar, aici pe Pământ, toate acţiunile Răului, omenirea fiind astfel expusă la o grea încercare, începând cu anul 1998. Dar dacă „nişte oameni se unesc între ei în mod liber, pe o bază pur spirituală, ei pot să realizeze nu numai o înmulţire, ci şi o potenţare a forţelor Binelui în lume, lucru pe care un om singur nu-l poate face” (p.109). Având însă cunoştinţă de aceasta, Ahriman va căuta să le lovească în primul rând pe acestea prin orice mijloace accesibile, căutând să le aducă sub influenţa sa distructivă. Odată format cuplul Satan-Ahriman, va aduce la rătăcire atât comunităţile mici, exprimate de cartea Apocalipsei (XX, 7-8) prin Gog, cât şi pe cele mari, Magog, formând asfel „marea scenă a ispitirii” (Rudolf Steiner). Omul va fi însă fortificat pentru a se putea opune dacă vrea, acestor forţe aflate în lumea sa. Din acest motiv, Rudolf Steiner a întemeiat de Crăciun, în anul 1923, „Societatea Antroposofică Generală”, ce se vrea „născută din impulsurile spirituale ale ştiinţei antroposofice (şi care – n.n.) dobândeşte o semnificaţie cu torul deosebită” (p.110), pentru că se adresează tocmaia acelor comunităţi mici şi mari de oameni vizate de cuplul demonic. Toţi cei care nu vor înţelege importanţa acestei mişcări sunt înghiţiţi de Rău şi „numai ceea ce izvorăşte din împărăţia lui Christos (cf. Io. XVIII, 36), nu din aceea a lui Ahriman, va fi în stare să ţină piept puterii acestuia” (p.111). Principiul creator al acestei societăţi stă tocmai în noua perspectivă spiritual-socială ce o oferă sau Piatra Fundamentală a cărei origine nu este din această lume. Autorul ne spune că „Rudolf Steiner a adus această Piatră Fundamentală din împărăţia actuală a Christosului eteric, din Shamballa, împărăţia cerească total reînnoită de el, din care îşi absorb forţele, de milenii, toţi iniţiaţii veritabili... şi a încredinţat-o Societăţii Antroposofice, pentru ca ea să fie piatra ei spirituală fundamentală, în construirea activităţii ei pe Pământ... pe care nici chiar „porţile abisului” nu o vor putea învinge” (p.112, cf. Mt. XVI, 18). Astfel, „prin faptul că a dat Societăţii Antroposofice această Piatră Fundamentală, Rudolf Steiner i-a deschis (umanităţii – n.n.) posibilitatea unică de a nu cădea... pradă puterilor ahrimanice ale „principelui acestei lumi”, ci de a-şi duce la îndeplinire misiunea michaelică” (p.113). Cel care este interesat de fiinţa Pietrei Fundamentale, pentru a înfrunta cu succes în lume puterile răului, trebuie să ştie că există trei elemente principale ce o crează: lumină, formă imaginativă şi substanţă de iubire. Cele trei se manifestă în cele două planuri de existenţă, macro şi micro cosmic, „esenţa activităţii desfăşurate de ele în sufletul uman constând din unirea celor două aspecte” (p.114).
Pentru că intenţia forţelor luciferice este una cât se poate de clară (duc în eroare prin proiectarea unei lumi iluzorii şi fanteziste, vise neclare şi viziuni ireale), este necesar ca omul să aibă o gândire conştientă şi coerentă, „dar nu una materialistă, moartă, ci o gândire pătrunsă dde impulsul ştiinţei spirituale, adică o gândire care, datorită acesteia, poate găsi drumul spre gândirea cosmică şi, ca urmare, spre lumina spirituală, în lumea suprasensibilă imediat învecinată cu Pământul” (ibidem). Numai prin lumina unei astfel de gândiri cosmic-umane, va putea fi învinsă forţa luciferică din sufletul uman. Dacă Ahriman se teme de imaginaţiunile adevărate, el va impune omului o înţelepciune rece, exclusiv intelectuală. Însă prin intermediul ştiinţei spirituale, individul reuşeşte „să găsească drumul ce duce de la imaginaţiunile umane la cele cosmice, aceste imaginaţiuni cosmic-umane, în care acţionează simultan forţele omului şi forţele arhanghelului, vor putea să învingă puterea lui Ahriman” (p.115), după cum ridicarea gândurilor umane la gândurile cosmice pot învinge forţele luciferice. În fine, „iubirea umană purificiată şi spiritualizată, unindu-se cu forţele „pietrei de iubire”, vor găsi calea ce duce la iubirea cosmică a arhailor, care e în măsură să învingă puterile lui Asuras” (ibidem).
La modul practic, pentru realizarea acestor obiective, autorul aminteşte de cele trei ierarhii cereşti (ce reprezintă forţele iubirii, imaginaţiunii şi luminii gândului) despre care s-a vorbit mai sus, care trebuiesc invocate „una după alta, în primele trei părţi ale Meditaţiei Pietrei Fundamentale” (p.117), fiecare dintre ierarhii având antagonic corespondenţii lor demonici cărora li se adresează, protejându-ne împotriva atacurilor celor răi asupra celor trei corpuri ale noastre. Numai aşa, „forţele „Soarelui Christic” vor putea să ne protejeze în existenţa pământească şi să ne ajute, totodată, în lupra cu Răul triplu şi cu izvorul său cosmic, demonul solar” (p.120).
Antroposofia are aici un rol esenţial, pentru că toate cunoştinţele oferite de ea „cufundă Piatra Fundamentală în sufletul său” (p.121), funcţionând pentru sufletul uman ca o călăuză spre Hristosul eteric, ce-i va transmite omului „acel „spirit cosmic” cu ajutorul căruia el va putea să-i reziste lui Sorat, în perioada în care numărul Răului va apărea pentru a treia oară în istoria Pământului” (p.121-122). Practic, „în aceasta constă şi adevăratul sens al întâlnirii cu Răul, în epoca sufletului conştienţei” (p.122).
Meditaţia îşi are evident rolul său activ-constructiv, căci „numai dacă noi clădim pe ea, vom fi în stare să rezistăm în mod real, în viitor, forţelor Răului care se intensifică, să rezistăm drept indivizi izolaţi, dar şi drept comunităţi umane” (ibidem).
Este evident că „prin faptul că s-a opus Răului cosmic Piatra Fundamentală a Binelui, Rudolf Steiner a creat un arhetip al felului în care Răul poate fi învins în sens maniheean, în epoca sufletului conştienţei” (p.123-124), unind impulsul maniheean cu curentul rosicrucian, oferind astfel o nouă perspectivă asupra spiritualităţii. Reînnoirea maniheismului trebuie înţelească ca forma prin intermediul căreia Răul trebuie înţeles şi prin aceasta biruit. Este evident că maniheismul nu a dispărut, pentru că „în antroposofie curentul maniheean şi-a găsit forma sa de dezvoltare în continuare, nu numai ca urmare a faptului că ea pătrunde adânc în taina Răului, ci mai ales prin aceea că deschide o cale nouă de învingere a Răului, prin forţele Christosului eteric” (p.124). Aici are un rol de bază şi Michael, pentru că fără unirea cu el, „care poate avea loc numai printr-o cunoaştere adevărată a misiunii sale în omenire, omul nu poate înfrunta puterile Răului în mod just şi activ, în epoca a cincea postatlantiană” (p.126). Pentru că arhanghelul e chezaşul libertăţii umane, legătura cu el nu poate fi alta decât una conştientă, ce se întemeiază pe cunoaşterea liberă a siritului ce se realizează numai în Eu-l individual. Numai pe baza unei asemenea cunoaşteri omul „poate deveni colaboratorul conştient şi un ajutător al lui Michael în această luptă, de rezultatul căreia depinde viitorul evoluţiei pe Pământ” (p.127).
În fine, aspectul moral este esenţial în acest conflict, aceasta pentru că „fiinţele luciferice caută pe toate căile să despartă sfera cunoaşterii umane de aceea a moralităţii, spre a-l transforma pe om într-un automat moral, care depinde în toate problemele morale şi spirituale de o autoritate exterioară şi, în ceea ce priveşte cunoştinţele sale, înclină tot mai mult şi mai mult fie spre o religiozitate nebuloasă, fie spre ştiinţa materialistă şi, eventual, atât spre una cât şi spre cealaltă, în acelaşi timp” (p.133). Spre exemplu, forţele ahrimanice luptă împotriva conştientizării existenţei karmei, pe care spiritele superioare o doresc ca motor al evoluţei spiritului uman. Spiritele asurice pe de altă parte, „caută să provoace în om apariţia unui sentiment de neputinţă în faţa problemelor exterioare şi interioare care-l asaltează din toate părţile, nişte probleme care-i par din ce în ce mai de nerezolvat” (p.134). Practic ele vor ca omul să se afunde într-o stare de neputinţă morală, de disperare, ce poate fi considerată o a doua moarte, moartea morală, de altfel o boală incurabilă a civilizaţiei actuale, ce va duce în mod evident la definitiva ei prăbuşire.

d.p.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bloguri, Bloggeri si Cititori